یکتا

علائم به هم ریختن هورمون های زنانه - عدم تعادل هورمونی

خانم ها بسیار بیشتر از مردان دچار تغییرات هورمونی می شوند و این تغییرات هورمونی می تواند باعث بروز علائم و عوارضی شود که در برخی از موارد ناراحت کننده و مشکل زا هستند .تعادل هورمونی کلید حل بسیاری از مشکلات و بیماری های زنان است.بسیاری از مردم تصور می کنند که تغییرات هورمونی فقط باعث تغییرات خلق و خوی زنان می شود در حالی که بسیاری از مشکلات زنانه می تواند به دلیل عدم تعادل هورمونی باشد.در این مقاله به برخی از نشانه های تغییرات هورمونی در بدن زنان اشاره می کنیم . علائم به هم ریختن هورمون های زنانه - عدم تعادل هورمونی علائم به هم ریختن هورمون های زنانه - عدم تعادل هورمونی هورمون چیست ؟ هورمون ها توسط غدد درون ریز مختلف موجود در بدن تولید می شوند و بسیاری از عملکردهای مهم و حیاتی بدن را کنترل می کنند.( از عملکردهای بسیار ساده تا عملکردهای بسیار مهم : از گرسنگی و خواب تا بلوغ و کنترل سیستم تولید مثل) با توجه به مطالعات انجام شده و مدارک علمی موجود ، کنترل هورمون های بدن و تلاش برای متعادل نگه داشتن آن می تواند باعث افزایش میزان سلامت عمومی بدن شود.در حقیقت حتی یک تغییر کوچک در تراز هورمونی بدن می تواند باعث بروز علائم و حتی عوارض جانبی در بدن شود. (منبع 1) به عنوان مثال غده فوق کلیه هورمون کورتیزول تولید می کند که به شدت با میزان استرس بدن در ارتباط است .با این وجود ، میزان بالای کورتیزول علاوه بر افزایش استرس می تواند بر میل جنسی زن و همچنین بر روی چرخه قاعدگی تاثیرگذار باشد (افزایش کورتیزول می تواند باعث تاخیر پریود شود.).تخمدان ها نیز مسئول تولید هورمون استروژن ، پروژسترون و تستوسترون در بدن زنان است و هرگونه تغییر در میزان تولید این هورمون ها می تواند بر روی میل جنسی ، باروری و چرخه قاعدگی زن تاثیر گذار باشد. هورمون هایی مانند لپتین می تواند بر روی وزن و میزان چربی بدن و یا هورمون ملاتونین می تواند بر روی خواب و یا هورمون تیروکسین می تواند بر روی ضربان قلب و کاهش و یا افزایش متابولیسم بدن تاثیر گذار باشد. مثال های بسیار زیادی می توان برای نقش هورمون ها در بدن ذکر کرد که در موضوع این مقاله نیست . در ادامه این مطلب به رایج ترین علائم عدم تعادل هورمونی در بدن زنان اشاره شده است . لطفا با ما همراه باشید . توجه : این مطلب مخصوص خانم ها است !

علائم و نشانه های عدم تعادل هورمونی در بدن زنان

هورمون های بدن همیشه باید در تعادل باشند تا بدن به درستی و در سلامت کامل به کار خود ادامه دهد. با این حال به دلایل مختلف ، برهم خوردن این تعادل در بدن زنان بسیار رایج است .مشکلات بارداری ، تغییرات چرخه قاعدگی ، یائسگی ، جوش هایی که از بین نمی روند ، استرس ، افسردگی و بسیاری از مشکلات رایج دیگر ، به تغییرات هورمونی مربوط است .دانستن اینکه هورمون های شما از تعادل خارج شده اند می تواند به شما کمک کند تا با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی ، هورمون های خود را متعادل کرده و سلامت خود را دوباره به دست بیاورید.

1 ) اختلالات خواب - به دلیل عدم تعادل هورمونی

افزایش هورمون پروژسترون در بدن زنان می تواند باعث افزایش خواب آلودگی شود. (منبع 2). بعد از زایمان ، هورمون های استروژن و پروژسترون به شدت کاهش پیدا می کند به همین دلیل است که بسیاری از زنان بعد از زایمان دچار بی خوابی و سایر مشکلات خواب می شوند.علاوه بر این کاهش هورمون استروژن و پروژسترون با افزایش احتمال افسردگی بعد از زایمان همراه است .(منبع 3).

2 ) نوسانات شدید خلق و خو ، اضطراب و افسردگی

عدم تعادل هورمونی شدیدا می تواند بر روی خلق و خوی زنان تاثیر گذار باشد.سطح هورمون استروژن در طول ماه در بدن زنان در حال تغییر و نوسان است.محققان اعتقاد دارند که سطوح پایین استروژن می تواند باعث افزایش استرس و اضطراب در زنان شود.بر اساس این مطالعه ، افزایش هورمون استروژن می تواند باعث آرامش و کاهش استرس شود.(منبع 4). در مطالعات دیگری اشاره شده است که نوسانات هورمون کورتیزول و هورمون های تولید شده توسط غده هیپوفیز و هیپوتالاموس نیز می تواند در زنان باعث بروز افسردگی شود.این محققان اشاره کرده اند که کاهش هورمون کورتیزول در زنان می تواند باعث فیبرومیالژی (نام علمی: Fibromyalgia) و افسردگی شود.(منبع 5)

3 ) جوش و آکنه مقاوم به درمان

اگرچه جوش و آکنه با آلودگی های باکتریایی مرتبط است ولی پزشکان اعتقاد دارند که عدم تعادل هورمونی در بدن زنان می تواند باعث بروز جوش و آکنه هایی شود که به درمان پاسخ نمی دهند.طبق برخی از تحقیقات ، سطح پایین هورمون آندروژن در بدن زنان می تواند باعث تشدید جوش و آکنه شود.(منبع 6) روش های زیادی برای درمان سریع جوش وجود دارد ولی در صورتی که این جوش ها ، هورمونی باشند ، قبل از هرگونه درمان ، باید هورمون های خود را متعادل کنید.

4 ) افزایش وزن و افزایش چربی بدن

عدم تعادل هورمونی می تواند باعث کاهش وزن و یا افزایش وزن شود.برای مثال افزایش هورمون استروژن ، کورتیزول و انسولین در کنار کاهش هورمون تستوسترون می تواند باعث افزایش چربی در ناحیه شکم شود.(منبع 7). چربی بیش از حد در شکم نیز می تواند باعث عدم تعادل هورمونی شود.دیابت و بیماری های قلبی از عوارض جانبی چربی های شکمی است . کم کاری تیروئید نیز می تواند باعث کاهش متابولیسم بدن و در نتیجه باعث چاقی و افزایش وزن شود.(منبع 8)

5 ) کاهش عضله

هورمون رشد باعث افزایش و حفظ توده عضلانی بدن می شود .مجله انگلیسی فارماکولوژی گزارش داده است که غده هیپوفیر هورمونی تولید می کند که باعث رشد بافت های بدن و حفظ توده عضلانی می شود.این هورمون با انسولین ارتباط برقرار کرده و از کاهش ماهیچه های بدن جلوگیری می کند. (منبع 9)

6 ) بیش از حد عرق کردن

عرق کردن بیش از حد نیز می تواند یکی از نشانه های عدم تعادل هورمونی باشد.هورمون هایی در بدن وجود دارند که دمای بدن را کنترل می کنند.هرگونه تغییر در تراز این هورمون ها می تواند باعث افزایش عرق کردن باشد.

7 ) کاهش حافظه

اگر به تازگی متوجه شده اید که فراموش کار شده اید و حافظه کوتاه مدت شما دچار مشکل شده است می تواند به دلیل نوسانات هورمونی باشد.کاهش هورمون هایی در زمان نزدیکی به دوران یائسگی می تواند باعث ایجاد مشکل در حافظه در این دوران شود.علاوه بر این افزایش هورمون کورتیزول می تواند بر عملکرد مغز تاثیر گذاشته و موجب کاهش حافظه شود(منبع 10). کاهش هورمون استروژن نیز می تواند باعث کاهش حافظه ، عدم توانایی در تمرکز و کاهش وضوح ذهنی شود. (منبع 11) تغییرات هورمونی می تواند باعث سردرد مزمن و میگرن شود تغییرات هورمونی می تواند باعث سردرد مزمن و میگرن شود

8 ) افزایش اشتها و احساس گرسنگی دائمی

اگر همیشه احساس گرسنگی می کنید می تواند نشان از بالا و پایین شدن هورمون های شما باشد.یک سری از هورمون های بدن می توانند بر روی کاهش و افزایش اشتها تاثیر گذار باشند.برای مثال هرگونه تغییر و عدم تعادل در هورمون های لپتین و گرلین می تواند باعث افزایش و یا کاهش اشتها شود. (منبع 12) کمبود خواب می تواند باعث تغییر در هورمون های لپتین و گرلین شده و باعث افزایش اشتها و چاقی شود.

9 ) مشکلات گوارشی

آیا تا بحال توجه کرده اید که زمانی که دچار استرس و اضطراب می شوید مشکلات گوارشی به سراغ شما می آید ؟ این مشکل به این دلیل است که هورمون ها می توانند بر روی معده و روده شما تاثیرگذار باشند.عدم تعادل هورمون استروژن و برخی از هورمون های استروئیدی بر روی میکروارگانیسم های روده تاثیر گذاشته و باعث کاهش و افزایش باکتری های روده و حرکات روده می شوند.(منبع 13) همچنین افزایش تولید هورمون هایی که از تخمدان تولید می شوند می تواند باعث شکم درد قبل از قاعدگی شود.این هورمون در زنانی که مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر هستند در سطوح بالایی قرار دارد . (منبع 14)

10 ) خستگی و بیحوصلگی دائمی

آیا  همیشه احساس خستگی و بیحوصلگی می کنید ؟ این مشکل دلایل بسیار زیادی دارد که یکی از آنها مشکلات هورمونی است.اختلال در هورمون تیروکسین که از غده تیروئید تولید می شود می تواند باعث این مشکل شود. همچنین برهم خوردن تعادل هورمونی در زمان قاعدگی می تواند باعث ایجاد حس خستگی و کمبود انرژی شود. طبق تحقیقات دانشگاه مریلند ، کم کاری تیروئید می تواند باعث افزایش وزن ، ضعف عضلانی و خستگی مزمن شود.

11 ) سردرد و میگرن

تغییرات هورمونی در زمان قاعدگی و یائسگی می تواند باعث سردرد مزمن و میگرن شود. استرس و اضطراب نیز می تواند با ایجاد عدم تعادل هورمونی ، همین مشکل را ایجاد کند. محققان اعتقاد دارند تغییرات سطح استروژن عامل بسیاری از سردردها در زنان است .در طول دوره قاعدگی ، افزایش هورمون استروژن می تواند موجب افزایش فشار مغز شود .

12 ) خشکی واژن

یکی از رایج ترین نشانه های عدم تعادل هورمونی ، خشکی واژن و کاهش ترشحات واژن است .این مشکل می تواند باعث مشکلاتی مانند خارش و درد در زمان رابطه جنسی شود.محققان اعتقاد دارند که هورمون استروژن می تواند باعث حفظ ضخامت واژن و افزایش ترشحات آن شود.

13 ) تورم و درد پستان

دردناک و بزرگ شدن پستان نیز یکی دیگر از علائم مشکلات هورمونی است.نوسانات هورمونی می تواند باعث ایجاد توده ها ، کیست ها و فیبروئیدهایی در پستان شود که در اغلب اوقات بی خطر هستند.با این حال توصیه می شود به صورت مرتب سینه را معاینه کنید تا در صورت ابتلا به سرطان پستان ، در مراحل اولیه این بیماری تشخیص داده شود تا مراحل درمانی زودتر آغاز شود. یکی از مشکلات رایج در دوران یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی ، بزرگ شدن پستان ها است.کاهش تولید برخی از هورمون های زنانه در دوران یائسگی باعث می شود بافت سینه تراکم خود را از دست داده و در اصطلاح ، آویزان شوند.

14 ) کاهش میل جنسی

یکی از رایج ترین نشانه های کاهش هورمون های بدن ، کاهش میل جنسی و بی میلی جنسی است .از آنجایی که تخمدان ها هورمون های جنسی زنانه تولید می کنند ، هرگونه عدم تعادل در این هورمون های می تواند مشکلات جنسی و مشکلات مربوط به ناباروری و نازایی ایجاد کند.برای مثال ، افزایش هورمون استروژن می تواند باعث افزایش میل جنسی در زنان شود و افزایش هورمون پروژسترون می تواند باعث کاهش میل جنسی شود.به همین دلیل قبل از پریود با افزایش سطح هورمون پروژسترون ، میل جنسی کاهش پیدا می کند. در صورتی که هر کدام از نشانه های بالا را در خود مشاهده می کنید ، توصیه می شود قبل از هر اقدام خودسرانه ،به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی مشکل شما یافت شود.توجه داشته باشید که خوراکی هایی که مصرف می کنید و همچنین برخی از داروها می توانند باعث تغییرات هورمونی شوند.
نظرات: 0 مشاهده