درمان پای ورزشکار (تینه آ پدیس) با 14 روش گیاهی - قارچ پا
درمان قارچ انگشت پا (تینه آ پدیس) با 14 روش گیاهی و خانگی
درمان های گیاهی پای ورزشکاربیماری پای ورزشكار چیست؟
بیماری "پای ورزشكار" که در پزشکی با نام "تینه آ پدیس" (tinea pedis) نیز شناخته می شود ، نوعی عفونت قارچی در ناحیه پوست پا می باشد. بر خلاف اسمش هر فردی می تواند به پای ورزشکار مبتلا شود و فقط محدود به افرادی نیست که ورزش می کنند. در حقیقت برآورد شده است که هفتاد درصد از انسان ها در دوره ای از زندگی خود دچار این بیماری می شوند. پای ورزشکار بیشتر در مردان دیده می شود.علت ابتلا به بیماری پای ورزشکار (قارچ پا)چیست؟
قارچ هایی کوچک به نام درماتوفیت ها باعث بروز بیماری پای ورزشکار و به طور کلی بیشتر عفونت های قارچی می شوند. درماتوفیت ها از طریق روزنه های کوچک ، خراشیدگی ها و یا ترک ها به لایه بالایی پوست نفوذ می کنند. این قارچ ها اکثرا از پروتئین های موجود در لایه بالایی پوست به نام کراتین تغذیه می کنند. همچنین این قارچ برای رشدشان نیاز به محیطی گرم ، تاریک و مرطوب دارند. قارچ هایی که سبب بروز پای ورزشکار می شوند ، به طور مستقیم می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. این قارچ می تواند بر روی کف حمام ، تجهیزات ورزشی ، جوراب ، کفش و امثال آن ها ، زنده بماند. راه های ابتلا به این بیماری عبارتند از:- راه رفتن پابرهنه بر روی سطوحی که می تواند حاوی میکروب ها و قارچ ها باشند ، از جمله تشک های ورزشی ، کف سالن های ورزشی و غیره. هنگامی که پاهایتان خیس و یا عرق کرده است احتمال بیشتری وجود دارد که این قارچ ها و باکتری ها به پای شما بچسبند.
- نشستن درست پاها و انگشتان پا به خصوص پس از این که پابرهنه در مکان های عمومی (مانند ورزشگاه یا استخر) راه رفته اید و یا اگر پاهایتان زیاد عرق می کند ، یکی از عوامل مهم در ابتلا به این بیماری ست.
- پدیکور در مکان هایی که تجهیزات را استریل نمی کنند. تجهیزات استریل نشده می تواند ناقل قارچ های مختلف باشند.
- پوشیدن طولانی مدت جوراب و کفش در طول روز بدون اینکه اجازه دهید هوا به پاهای شما برسد. قارچ ها و باکتری ها به راحتی در محیط های مرطوب و گرم مانند داخل کفش رشد می کنند. به خصوص بین انگشتان پا که گرم تر است.
- داشتن آلرژی هایی که بر روی پوست تاثیر می گذارند یا شرایط دیگری که باعث خشکی پوست می شوند مانند درماتیت و اگزما.
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف ، به دلیل عواملی مانند اختلالات خودایمنی یا مصرف داروهای استروئیدی مانند کورتیزون.
- داشتن گردش خون ضعیف یا بیماری هایی مانند دیابت و نوروپاتی.
- همچنین ممکن است عفونت قارچی به دلیل عوامل ژنتیکی باشد. یعنی عوامل ژنتیکی ای که میزان رطوبت ، پوسته پوسته شدن و یا کراتین موجود در پوست را افزایش می دهد.
مطلب پیشنهادی » بوی بد واژن ناشی از عفونت برای خانم ها می تواند بسیار ناراحت کننده بوده و در برخی از موارد باعث دردسر شود.در مطلب «درمان بوی بد واژن و عفونت واژن با 8 روش خانگی» به روش های خانگی برای درمان بوی بد واژن اشاره شده است که پیشنهاد می شود بخوانید.
علائم بیماری پای ورزشکار چیست؟
- احساس خارش ، سوزش و سوزن سوزن شدن بین انگشتان پا
- خارش یا احساس سوزش در کف پاها
- خشک شدن پوست در کف و یا طرفین پا
- گاهی اوقات ممکن است بوی نامطبوع داشته باشد
- پوسته پوسته شدن و یا ترک پوست در کف پا و بین انگشتان
- پوسته های سفید یا گاهی اوقات قرمز در طرفین پا و در موارد شدیدتر بیماری پای ورزشکار ، ممکن است پوست بین انگشتان پا ، سبز رنگ شود.
- در برخی موارد ممکن است تورم ، ضخیم شدن پوست ، بالا رفتن درجه حرارت پوست و درد بروز کند.
- این بیماری اگر درمان نشود، ممکن است به ناخن های پا و حتی دست ها و انگشتان دست برسد که در این صورت می تواند نشانه هایی از قبیل تغییر رنگ ناخن ، خارش ، قرمزی و گاهی عفونت باکتریایی در این نواحی داشته باشد.
انواع بیماری پای ورزشکار کدامند؟
به طور کلی سه نوع اصلی از این بیماری وجود دارد:- تینه آی بین انگشتان پا(Interdigital tinea pedis): بیشتر در بین انگشت چهارم و پنجم (انگشت کوچک و انگشت کنار آن) بروز می کند ، ولی میتواند در تمام انگشتان پا ظاهر شود. همچنین عفونت قارچی ناخن (اونیکومایکوزیس) ممکن است همراه با آن ایجاد شود.
- موکاسین (moccasin) : شکل مزمن پای ورزشکار بوده و نسبت به درمان مقاوم تر می باشد. اغلب تمام کف پای بیمار با پوستههای سفید پوشیده میشود. پوست مبتلا صورتی رنگ ، ترک دار و خارش دار است. دستها هم ممکن است گرفتار شوند.
- تینه آی حاد وزیکولی پا: فرم التهابی شدید است که از عفونت مزمن بین انگشتان پا منشا میگیرد.
- همه موادی که به کار می برید باید اصل بوده ، ناخالصی نداشته و کهنه نباشد ، وگرنه تاثیری از آن ها نخواهید دید. همچنین روغن ها باید کلدپرس باشند.
- قبل از استفاده از مواد ذکر شده ، حتما مقدار کمی از آن ها را بر روی قسمت کوچکی از پوست مچ دست خود امتحان کنید تا مطمئن شوید که به این مواد حساسیت ندارید. (به ویژه روغن درخت چای)
- حتما قبل از استفاده از هر گونه درمان ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. مطالب ذکر شده در این مطلب فقط جنبه اطلاع رسانی دارد.
راه های طبیعی برای درمان قارچ انگشت پا یا بیماری پای ورزشکار
سرکه سیب طبیعی برای درمان پای ورزشکار1. سرکه سیب طبیعی برای درمان قارچ انگشتان پا
سرکه سیب طبیعی دارای خواص ضد التهابی است و می تواند در کاهش التهاب و درد بسیار مفید باشد. همچنین این سرکه با خواص ضد قارچی خود به از بین بردن قارچ هایی که مسئول ایجاد عفونت و بیماری پای ورزشکار هستند ، کمک می کند. می توانید از سرکه سیب برای درمان این بیماری به این شکل استفاده کنید:- در ظرفی مناسب ، یک دوم پیمانه از سرکه سیب را با دو پیمانه آب به خوبی مخلوط کنید.
- پای خود را به مدت ده الی پانزده دقیقه در این محلول قرار دهید.
- دو بار در روز این روند را تکرار کنید.
برای آشنایی بیشتر با سایر خواص سرکه سیب پیشنهاد می شود مطلب «خواص سرکه سیب» را مطالعه نمایید
روغن اسطوخودوس برای درمان پای ورزشکار
2. روغن اسطوخودوس برای درمان قارچ انگشت پا
خواص ضد قارچی ، ضد التهابی و ضد درد روغن اسطوخودوس در مبارزه با قارچی که مسبب بیماری پای ورزشکار می باشد ، کمک کننده است. برای این منظور می توانید:- دوازده قطره از روغن اسطوخودوس را با سی میلی لیتر از روغن نارگیل (یا روغن زیتون یا روغن بادام و یا روغن کنجد) به خوبی مخلوط کنید.
- این ترکیب را بر روی ناحیه آسیب دیده اعمال کنید و اجازه دهید تا جایی که ممکن است بر روی پوستتان بماند.
- دو الی سه بار در روز این روند را تکرار کنید.
اسطوخودوس خواص بسیار زیادی دارد که قبلا در مطلب : «خواص روغن و اسانس اسطوخودوس» به برخی از آنها اشاره شده است.
روغن نعناع فلفلی برای درمان پای ورزشکار
3. درمان قارچ پا با استفاده از روغن نعناع فلفلی
روغن نعناع فلفلی حاوی منتول است که دارای خواص ضد التهابی و تسکین دهنده بوده و در نتیجه به کاهش درد و التهاب پوست کمک می کند. این روغن همچنین دارای خواص ضدقارچی است و قارچ های مسبب عفونت را از بین می برد. می توانید از این روغن به این صورت استفاده کنید:- دوازده قطره از روغن نعناع فلفلی و سی میلی لیتر از روغن نارگیل (یا روغن زیتون یا روغن بادام و یا روغن کنجد) را به خوبی با هم مخلوط کنید.
- ترکیب به دست آمده را بر روی نواحی آسیب دیده اعمال کنید.
- اجازه دهید تا جایی که ممکن است بر روی پوستتان بماند.
- سه بار در روز این روش را انجام دهید.
4. روغن درخت چای برای درمان پای ورزشکار
روغن درخت چای حاوی یک ترکیب قدرتمند به نام ملالوکا (melaleuca) می باشد که یک ضد قارچ طبیعی است.قبلا در مطلب «خواص روغن درخت چای» به برخی از این خواص اشاره شده است که پیشنهاد می شود بخوانید. خواص ضد میکروبی روغن درخت چای به درمان بسیاری از بیماری های پوستی ، از جمله پای ورزشکار کمک می کند. علاوه بر این ، روغن درخت چای دارای خواص ضد التهابی است که برای کاهش التهاب ، تورم و درد مفید می باشد. برای بهره بردن از این خواص روغن درخت چای می توانید به این ترتیب عمل کنید:- پنج الی هفت قطره از روغن درخت چای و سی میلی لیتر از روغن زیتون (یا روغن نارگیل یا روغن بادام و یا روغن کنجد) را به خوبی با هم مخلوط کنید.
- ترکیب به دست آمده را بر روی قسمت های آسیب دیده پوست خود اعمال کنید.
- اجازه دهید تا حتی الامکان بر روی پوستتان بماند.
- دو الی سه بار در روز این روش را انجام دهید.
- اگر این روغن را با دستتان اعمال می کنید ، دقت کنید که دست آغشته به این روغن را به چشمانتان نمالید ، روغن درخت چای فقط برای مصرف موضعی مناسب می باشد.
5. زنجبیل برای درمان پارچ پا و انگشتان
زنجبیل یکی دیگر از درمان های طبیعی است که می تواند برای رفع این بیماری مورد استفاده قرار گیرد. ویژگی های ضد التهابی و ضد قارچی زنجبیل به رفع التهاب و بوی نامطبوع ناشی از این عفونت کمک می کند. می توانید از زنجبیل برای درمان بیماری پای ورزشکار به این صورت استفاده کنید:- تکه ای به زخامت سه الی پنج سانتی متر از زنجبیل تازه را ببرید.
- این زنجبیل را به یک پیمانه از آب در حال جوش اضافه کنید.
- اجازه دهید تا به مدت ده الی بیست دقیقه دم بکشد.
- سپس این چای را از صافی بگذرانید و اجازه دهید تا خنک شود.
- بعد از آن ، چند قطره از این محلول را به محل آسیب دیده بچکانید.
- تا جایی که می توانید اجازه دهید بر روی آن بماند.
- سه الی چهار بار در روز این روند را تکرار کنید.
علاوه بر انگشتان پا ، عفونت قارچی در واژن نیز بسیار رایج است.در این مورد توصیه می شود مطلب « 7 درمان طبیعی و گیاهی برای درمان عفونت قارچی واژن» را مطالعه فرمایید.
سیر برای درمان پای ورزشکار
6. استفاده از سیر برای درمان پای ورزشکار
سیر دارای خواص ضد قارچی طبیعی می باشد و برای هزاران سال استفاده شده است. مطالعات نشان داده است که سیر می تواند برای درمان پای ورزشکار حتی در مقایسه با داروهای تجویزی مانند لامیزیل (تربینافین) موثرتر باشد! مطالعات نشان می دهد که به خصوص ترکیبی به نام "آجوئن" (ajoene) که در سیر موجود است ، برای نابود کردن قارچ مولد بیماری پای ورزشکار مفید می باشد. برای بهره بردن از این خاصیت سیر ، هم می توانید سیر را به صورت خوراکی استفاده کنید و هم به صورت موضعی. برای استفاده موضعی از سیر می توانید:- دو عدد سیر را پوست کنده و له کنید.
- سیر له شده را با دو الی سه قطره از روغن زیتون به خوبی مخلوط کنید.
- این ترکیب را بر روی ناحیه آسیب دیده اعمال کنید.
- اجازه دهید تا به مدت بیست الی سی دقیقه بر روی این نواحی بماند.
- بعد از آن ، پوست خود را با آب شستشو دهید.
- یک الی دو بار در روز و برای چند روز این روند را ادامه دهید.
7. روغن نارگیل برای درمان عفونت قارچی پا
از یک طرف خواص ضد قارچی روغن نارگیل اصل ، قارچی را که عامل ایجاد عفونت قارچی بین انگشتان است را نابود می کند و از طرف دیگر هم ، خواص ضد التهابی و ضد درد این روغن ، ناحیه آسیب دیده را تسکین می دهد. برای این منظور می توانید:- دو الی سه قطره از روغن نارگیل را به ناحیه آسیب دیده اعمال کنید.
- اگر می توانید اجازه دهید تا بر روی پوستتان بماند ، در غیر این صورت بعد از حداقل بیست دقیقه می توانید پوست خود را بشویید.
- سه الی چهار بار در روز این روش را تکرار کنید.
8. زردچوبه برای درمان عفونت قارچی پا
زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین می باشد که به میزان قابل توجهی دارای خواص ضد قارچی ، ضد التهابی و ضد باکتریایی است و به درمان پای ورزشکار کمک می کند. می توانید از زردچوبه به این شیوه استفاده کنید:- یک قاشق چای خوری از زردچوبه را با مقدار کمی از آب مخلوط کنید تا خمیری یکنواخت به دست آورید (زیاد شل نباشد).
- این ترکیب را بر روی ناحیه آسیب دیده ی پایتان قرار دهید.
- به مدت پانزده الی بیست دقیقه صبر کنید.
- در آخر ، پوست خود را با آب شستشو دهید.
- دو بار در روز این روند را تکرار کنید.
برای اطلاع از سایر خواص زردچوبه ، مطلب «خواص دارویی و درمانی زردچوبه» برای مطالعه پیشنهاد می شود.
نمک اپسوم برای درمان پای ورزشکار
9. نمک اپسوم برای درمان پای ورزشکار
استفاده از نمک اپسوم یک راه ساده و موثر برای درمان پای ورزشکار است. نمک اپسوم حاوی منیزیم می باشد که دارای خواص ضد التهابی است و به درمان این بیماری کمک می کند. برای این منظور می توانید:- یک پیمانه از نمک اپسوم را به آب گرم در ظرف پاشویه ی بزرگی اضافه کنید و اجازه دهید تا در آب حل شود.
- پاهای خود را به مدت ده الی پانزده دقیقه در این محلول قرار دهید.
- یک الی دو بار در روز این روش را انجام دهید.
10. روغن جوجوبا برای درمان قارچ پا
در حالت کلی روغن جوجوبا با خواص ضد التهابی و ضد قارچی خود شناخته شده است. این روغن با قارچ عامل این بیماری مبارزه کرده و همچنین علائم بیماری را کاهش می دهد. می توانید از روغن جوجوبا به این شکل استفاده کنید:- دو الی سه قطره از روغن جوجوبا را مستقیما بر روی ناحیه آسیب دیده اعمال کنید.
- اجازه دهید تا جذب پوستتان شود و یا حداقل به مدت بیست الی سی دقیقه بر روی این نواحی بماند.
- دو الی سه بار در روز این روند را تکرار کنید.
11. روغن نیم (NEEM) برای درمان پای ورزشکار
خواص قدرتمند ضد قارچی روغن نیم در درمان پای ورزشکار کمک کننده می باشد و همچنین خواص ضد التهابی این روغن ، در کاهش التهاب (که معمولا با این بیماری همراه است) مفید است. می توانید از روغن نیم به این صورت استفاده کنید:- دو الی سه قطره از این روغن را مستقیما بر روی نواحی آسیب دیده اعمال کنید.
- بعد از حدود پانزده الی سی دقیقه می توانید پوست خود را با آب شستشو دهید.
- یک بار در روز این کار را تکرار کنید.
12. روغن دارچین برای درمان پای ورزشکار
روغن دارچین ضد قارچ و ضد میکروب قوی است و می تواند قارچ پای ورزشکار را نابود کرده و درد و التهاب را کاهش دهد. برای این منظور می توانید از روغن دارچین به این شکل استفاده کنید:- دو قطره از روغن دارچین را با یک قاشق چای خوری روغن زیتون (یا روغن نارگیل و یا روغن بادام) به خوبی مخلوط کنید.
- این ترکیب را بر روی نواحی آسیب دیده اعمال کنید.
- تا جایی که ممکن است اجازه دهید تا بر روی این نواحی بماند.
- دو الی سه بار در روز این روند را تکرار کنید.
13. روغن ارگانو برای درمان پای ورزشکار
بعضی معتقد هستند که ، روغن ارگانو می تواند در کاهش عفونت ها ، به اندازه داروهای ضد قارچی و یا حتی آنتی بیوتیک مفید باشد. بعضی از مطالعات نشان داده اند که روغن ارگانوی اصل و خالص ، حاوی هفتاد و یک درصد از ترکیبات ضد عفونی کننده به نام فنول ها می باشد. از جمله ی این فنول ها تیمول و کارواکرول هستند که دو عامل مهم و اصلی در نابود کردن قارچ می باشند. به نظر می رسد کارواکرول به ویژه برای کنترل رشد میکروب های مضر در بدن ، مفید باشد. می توانید برای درمان پای ورزشکار از روغن ارگانو به این صورت استفاده کنید:- سه قطره از روغن ارگانو را با دو قطره از روغن درخت چای و یک قاشق چای خوری روغن نارگیل (و یا روغن زیتون) به خوبی با هم مخلوط کنید.
- این ترکیب را مستقیما بر روی نواحی آسیب دیده اعمال کنید.
- تا جایی که ممکن است اجازه دهید تا بر روی نواحی آسیب دیده بماند.
- سه الی چهار بار در روز این روند را تکرار کنید.
14. جوش شیرین برای درمان پای ورزشکار
جوش شیرین یک ضد عفونی کننده طبیعی است که به درمان پای ورزشکار و جلوگیری از بروز عفونت های ثانویه در پای آسیب دیده کمک می کند. برای این منظور می توانید:- یک قاشق غذاخوری از جوش شیرین را با مقدار کمی از آب به خوبی مخلوط کنید تا خمیر یکنواختی به دست آورید (زیاد شل نباشد).
- این ترکیب را بر روی نواحی آسیب دیده استفاده کنید و اجازه دهید تا بر روی این نواحی خشک شود.
- بعد از آن ، پوست خود را با آب بشویید.
- حداقل دو بار در روز باید این روش را تکرار کنید.