اسپری لیدوکائین - عوارض جانبی - موارد مصرف -تداخل Lidocaine
اسپری لیدوکائین نوعی بی حس کننده موضعی است که با مسدود کردن سیگنال کانال های عصبی باعث بی حسی می شود . از این اسپری برای کاهش درد ناشی از آفتاب سوختگی ، نیش حشرات ، نیش مار و عقرب ، کاهش درد بواسیر و هموروئید ، کاهش درد سوراخ کردن گوش ، کاهش درد مقعد و ... استفاده می شود .
از لیدوکائین در برخی از موارد برای بی حس کردن آلت و جلوگیری از انزال زودرس استفاده می شود و برخی از کاندوم های تاخیری نیز حاوی لیدوکائین هستند .
توجه : از اسپری لیدوکائین نباید در مقادیر زیاد استفاده کنید زیرا این دارو از طریق پوست به راحتی جذب شده و می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد .
مصرف بیش از حد اسپری لیدوکائین معمولا زمانی اتفاق می افتد که برای روش های آرایشی و بهداشتی مانند حذف موهای زائد و لیزر مورد استفاده قرار گیرد . برای اطمینان از این که اسپری لیدوکائین برای شما مضر نیست قبل از مصرف این دارو موارد زیر را به پزشک گزارش دهید .
- اگر هرگونه مشکل مربوط به لوزالمعده دارید
- در صورتی که دچار بیماری های کلیوی هستید
- اگر هرگونه مشکل کبدی دارید
- در صورتی که مشکل ریتم قلب دارید و داروهای تنظیم ریتم قلب مصرف می کنید .
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد بارداری دارید
- در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به کودک شیر می دهید
مصرف اسپری لیدوکائین در دوران بارداری
تاثیر این دارو بر روی جنین به صورت کامل مشخص نیست . در دوران بارداری قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید زیرا لیدوکائین از طریق جفت وارد بدن نوزاد می شود.
مصرف اسپری لیدوکائین در دوران شیردهی
انتقال این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد به صورت کامل مشخص نیست . قبل از مصرف اسپری لیدوکائین در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید .
لیدوکائین موضعی علاوه بر اسپری ، در اشکال مختلف مانند ژل ، کرم ، پماد و ... تولید می شود . توجه داشته باشید که اسپری لیدوکائین را نباید به صورت خوراکی مصرف کنید و در صورتی که برای بی حسی دهان استفاده شده است نباید آن را قورت دهید زیرا می تواند باعث بروز مشکلات گوارشی شود.
در صورتی که این دارو وارد چشم شود می توانید چشم خود را با آب ولرم شستشو دهید . تا جایی که می توانید از حداقل میزان این دارو استفاده کنید . بدن شما ممکن است به مصرف دوزهای بالای این دارو واکنش نشان دهید . از اسپری لیدوکائین بر روی زخم های باز ، سوختگی های شدید ، تاول ها و ... استفاده نکنید . پوست محل استعمال این دارو را نپوشانید مگر اینکه پزشک شما توصیه کرده باشد .
در صورت مصرف بیش از حد اسپری لیدوکائین چه کنم ؟
در صورتی که به اشتباه و یا به قصدخودکشی با اسپری لیدوکائین ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید با اورژانس تماس بگیرید . اوردوز و مسمومیت با این دارو می تواند عوارض جانبی شدید و حتی مرگ در پی داشته باشد . دوز بیش از حد این دارو از طریق پوست جذب شده و در صورتی که وارد خون شود می تواند باعث بروز عوارض جانبی مانند کاهش ضربان قلب ، تشنج و تنگی نفس شود.
خودکشی با این دارو روش مناسبی برای خودکشی نمایشی و جلب توجه دیگران نیست .
عوارض جانبی لیدوکائین
این دارو مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما بروز کند . در صورتی که با مصرف اسپری لیدوکائین دچار علائم آلرژی و حساسیت شدید با پزشک تماس بگیرید .
علائم حساسیت به این دارو می تواند شامل این موارد باشد : خارش و قرمز شدن چشم ، خارش پوست ، تنگی نفس ، کاهش ضربان قلب ، گرفتگی گوش ، تورم زبان و لب ، خشک شدن گلو و دهان ، جوش های پوستی ، خشک شدن پوست و ...
برخی از سایر عوارض جانبی احتمالی مصرف اسپری لیدوکائین عبارتند از :
- سوزش و خارش شدید محل استفاده
- تورم و قرمز شدن پوست محل استعمال
- سرگیجه ناگهانی / خواب آلودگی
- تاری دید ، سیاهی رفتن چشم ، مشکل تشخیص رنگ ، درد کره چشم ، دوبینی
- زنگ زدن گوش ، مشکل شنوایی ، کاهش شنوایی / وزوز گوش
- احساس تب و افزایش درجه حرارت بدن
اسپری لیدوکائین با چه داروهایی تداخل دارد ؟
احتمال این که اسپری لیدوکائین با داروهای خوراکی که مصرف می کنید تداخل داشته باشد بسیار کم است . ولی در زمان تجویز این دارو بهتر است تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک خود گزارش دهید . در صورتی که از این دارو بیش از حد استفاده شود و مقداری از دارو وارد خون شود ممکن است با داروهای زیر تداخل ایجاد کند
- سایمتیدین / فلووکسامین / نفازودن
- داروهای آنتی بیوتیک مانند : مترونیدازول ، داکسی سایکلین ، سفیکسیم
- داروهای ضدقارچ
- داروهای ضد ویروس مانند داروهایی که برای درمان ایدز مورد استفاده قرار می گیرد .
- داروهای قلب و فشار خون مانند : کاپتوپریل ، پروپرانولول ، آمیودارون ، دیگوکسین ، نیکاردیپین ، پروکاریامین / نورتریپتیلین
- داروهای ضد تشنج مانند : کاربامازپین ، فنوتیوین
- داروهای درمان سل مانند : ایزونیازید ، ریفامپین
- دوپامین ، 5 هیدروکسی تریپتامین /
نحوه استفاده از اسپری لیدوکائین
قبل از استفاده از این دارو ، پوست محل مورد نظر را بشویید و خشک کنید . سپس اسپری را خوب تکان داده و از فاصله 8 الی 13 سانتی متری به محل مورد نظر اسپری کنید . از وارد شدن این دارو به چشم جلوگیری کنید . توجه : توصیه های این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی بوده و جایگزین تجویز پزشک نیست. این سایت هیچ مسئولیتی از این بابت ندارد .
تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com ©