مترونیدازول - عوارض - تداخل - میزان مصرف Metronidazole
"مترونیدازول" Metronidazole نوعی آنتی بیوتیک است که به عنوان روش درمانی برای عفونت های باکتریایی واژن ، معده ، کبد ، پوست ، مفاصل ، مغز و دستگاه تنفسی و ... مورد استفاده قرار می گیرد . "مترونیدازول Metronidazole " برای درمان عفونت های قارچی واژن بی تاثیر است . در صورتی که به "مترونیدازول" حساسیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید و همچنین اگر در دو هفته گذشته از داروی دیسولفیرام استفاده کردید نباید "مترونیدازول" مصرف کنید . در زمان مصرف "مترونیدازول" و حتی سه روز بعد از آن نباید از الکل استفاده کنید .
از "مترونیدازول" برای عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده نکنید .
قبل از تجویز "مترونیدازول" توسط پزشک ، اگر مشکلات زیر را دارید به دکتر اطلاع دهید :
- بیماری کبدی
- هرگونه بیماری و مشکل کلیوی
- اگر هرگونه بیماری معده دارید
- انواع بیماری های روده مانند کرون و ...
- در صورتی که هرگونه مشکل خونی دارید . مانند کم خونی ، سرطان خون و...
- در صورتی که در جایی از بدن عفونت قارچی دارید . برای مثال در واژن
- در صورتی که اختلالات عصبی دارد
- اگر باردار هستید
- اگر در دوران شیردهی هستید
مصرف "مترونیدازول" در دوران بارداری
"مترونیدازول" در دوران بارداری برای جنین مضرر است و در صورتی که بارداری هستید و یا قصد حاملگی دارید ، قبل از مصرف "مترونیدازول" با پزشک مشورت کنید. مصرف مترونیدازول در زمان حاملگی بستگی به شرایط شما و عفونت دارد . وجود عفونت در دوران بارداری برای جنین و مادر بسیار مضر است .
اگر پزشک تشخیص دهد که فواید مصرف مترونیدازول در دوران بارداری برای درمان عفونت باکتریایی ، بیشتر از عوارض آن است ، این دارو را برای شما تجویز خواهد کرد . در زمان مصرف این دارو بهتر است مقدار زیادی آب مصرف کنید .
مصرف "مترونیدازول" در دوران شیردهی
"مترونیدازول" از طریق شیر مادر به کودک منتقل می شود . در دوران شیردهی نباید از "مترونیدازول" استفاده کنید .
"Metronidazole" میتواند بر آزمایشات تشخیصی اثر گذار باشد . در صورتی که نیاز به آزمایش دارید ، مصرف "Metronidazole" را به پزشک خود اطلاع دهید .
در صورت فراموش کردن مصرف قرص "مترونیدازول" چه کنم ؟
در صورتی که یک وعده از مصرف دوز داروی خود را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری ، دوز خود را مصرف کنید . در صورتی که به وعده مصرف بعدی نزدیک هستید ، دوز فراموش شده را رها کنید .
در صورت مصرف بیش از حد قرص "مترونیدازول" چه می شود ؟
در صورتی که به اشتباه و یا با قصد خودکشی با قرص "مترونیدازول" مقدار زیادی از دارو مصرف کرده اید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . مصرف بیش از حد قرص "مترونیدازول" می تواند کشنده باشد . علائم مصرف بیش از حد قرص "مترونیدازول" میتواند شامل این موارد باشد : تهوع ، استفراغ ، سرگیجه ، از دست دادن تعادل ، بیحسی قسمتی از بدن ، سوزن سوزن شدن ، مورمور شدن ، تشنج و ...
توصیه های بیشتر در مورد مصرف مترونیدازول :
در صورت بارداری مصرف این دارو ممنوع است. در صورت بروز تحریک گوارشی، مترونیدازول را میتوان با غذا مصرف کرد. مترونیدازول تزریقی فقط باید به صورت انفوزیون آهسته وریدی مصرف شود؛ که در این صورت انفوزیون محلولها یا سرمهای دیگر باید قطع شود.
شستن دستها قبل و بعد از استعمال واژینال دارو توصیه میشود. همچنین رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از بروز مجدد عفونت ضروری است. در صورت بروز حساسیت یا تحریک، مصرف دارو باید قطع شود. در صورت مصرف شکل واژینال این دارو در درمان تریکوموناز، استفاده از کاندوم به منظور پیشگیری از بروز مجدد عفونت ضروری است.
ممکن است به طورهمزمان مردان نیز به مصرف این دارو نیاز داشته باشند. در صورت بروز سر گیجه یا منگی با مصرف این دارو باید احتیاط نمود. در طول مصرف شکل واژینال مترونیدازول، به منظور پیشگیری از عفونت متقاطع، عفونت مجدد یا رقیق شدن دوز دارو، باید از مقاربت جنسی خودداری نمود.
عوارض "مترونیدازول"
این دارو مانند سایر داروها میتواند دارای عوارض جانبی باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را مشاهده نکنید و یا چندین مورد به صورت هم زمان در شما بروز کند . در صورتی که هرگونه نشانه ای از آلرژی بعد از مصرف "مترونیدازول" در خود مشاهده کردید سریعا با پزشک تماس بگیرید .
علائمی مانند : خارش و قرمز شدن چشم ها ، خشکی دهان و گلو ، عطسه ، سرفه ، تورم زبان و لب ها ، خارش و کهیر پوست و ... "مترونیدازول" و سایر آنتی بیوتیک ها می تواند باعث اسهال شوند . در صورتی که با مصرف "مترونیدازول" دچار اسهال خونی شده اید با پزشک تماس بگیرید . سایر عوارض جانبی عمومی "مترونیدازول" شامل موارد زیر میباشد :
- در معده
- اسهال
- سردرد و سرگیجه
- زخم دهان ، لثه و مشکل در قورت دادن غذا و آب
- سوزن سوزن شدن پاها و دست ها و احساس مورمور شدن
- مشکلات بینایی ، درد چشم ، تاری دید ، دیدن هاله نور اطراف اجسام
- مشکل در صحبت کردن و جمله سازی
- مشکل در درک صحبت و منظو دیگران
- افسردگی
- دردشکم
- از دست دادن اشتها
شايع ترين عوارض جانبی مصرف قرص يا کپسول مترونيدازول
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- استفراغ
- اسهال
- سوزش سر دل
- گرفتگی شکمی در شکم شما
- یبوست
- طعم فلزی در دهان شما
- عفونت مخمر
عوارض جانبی نادر در زمان مصرف قرص های مترونیدازول
این عوارض در موارد نادر رخ می دهند و عمومی نیستند .
سرطان در جدیدترین هشدار اداره غذا و دارو (FDA) اشاره شده است که در مطالعات حیوانی ، در صورت مصرف طولانی مدت و دوزهای بالای مترونیدازول ، موارد ابتلا به سرطان مشاهده شده است و احتمال این خطر در انسان نیز ممکن است وجود داشته باشد .
انسفالوپاتی در بعضی از موارد نادر ، مصرف قرص و کپسول مترونیدازول Metronidazole می تواند باعث ایجاد انسفالوپاتی و تغییر عملکرد طبیعی مغز شود . انسفالوپاتی ممکن است با این علائم بروز کند . ایجاد تیک های عضلانی ، مشکل در راه رفتن ، مشکل در برداشتن اشیاء مانند انداختن ناخودآگاه اشیا به زمین و ...
تشنج در صورتی که سابقه تشنج دارید و یا دچار صرع هستید ، در زمان تجویز مترونیدازول به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت امکان ، داروی مشابه دیگری برایتان تجویز کند . مصرف این آنتی بیوتیک می تواند باعث تشدید تشنج در شما شود .
مننژیت در صورتی که چند ساعت بعد از مصرف اولین قرص مترونیدازول دچار علائمی مانند تب شدید ، سرگیجه ، سردرد ، گرفتگی گردن و ... شدید به پزشک خود اطلاع دهید . مصرف این آنتی بیوتیک ممکن است در موارد نادر باعث مننژیت شود .
نوروپاتی محیطی احتمال نوروپاتی محیطی ناشی از آسیب اعصاب در اثر مصرف طولانی مدت این دارو وجود دارد . نوروپاتی محیطی اختلال در اعصابی است که از مغز و طناب نخاعی سرچشمه می گیرند. بیماران مبتلا به نوروپاتی محیطی ممکن است شرایطی همانند خارش، بی حسی و احساس غیرمعمول، ضعف و دردهای سوزاننده را تجربه کنند.
سندرم استیونز-جانسون سندرم استیونز–جانسون (به انگلیسی: Stevens–Johnson Syndrom) یک بیماری نادر در پوست و مخاط بدن است که بر اثر عفونت یا داشتن آلرژی به داروهایی مانند مترونیدازول ایجاد می شود . سندرم استیونز-جانسون یک اورژانس پزشکی است. اگر علائم آنفولانزا دارید، پوست شما پوسته پوسته شده است و ریزش می کند سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
نوتروپنی نوتروپنی زمانی به وجود میاید که سطح نوتروفیل گلبول های سفید خون بالا میرود .
عوارض جانبی کرم ، ژل ، پماد و لوسیون مترونیدازول
عوارض جانبی پوستی در صورت مصرف کرم ، ژل ، پماد و لوسیون مترونیدازول ممکن است چند روز بعد از بروز ، به صورت خودبخود از بین بروند . در صورتی که این عوارض از بین نرود با پزشک خود تماس بگیرید . علائمی مانند : سوزش و خارش پوست ، خشک شدن پوست ، ترک خوردن پوست ، قرمز شدن ، ایجاد جوش و آکنه و ...
عوارض جانبی ژل و پماد و کرم واژینال مترونیدازول
- ابتلا به عفونت های مخمر واژن
- خارش و سوزش واژن
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- ایجاد حالتی مانند گرفتگی ها و دردهای قاعدگی
مقدار مصرف مترونیدازول
هر دارویی را فقط طبق تجویز پزشک و به میزان دستور داده شده توسط دکتر باید مصرف کنید و اطلاعات موجود در این سایت فقط جهت اطلاع رسانی می باشد .
مقدار مصرف قرص مترونیدازول :
در بزرگسالان به عنوان ضدباکتری سیستمیک در عفونتهای بی هوازی مقدار mg/kg 5/7 حداکثر تا یک گرم هر ۶ ساعت به مدت ۷ روز یا بیشتر مصرف میشود. در التهاب روده، ۵۰۰ میلیگرم چهاربار در روز، در کولیت ناشی از آنتی بیوتیک ۵۰۰ میلیگرم ۴–۳ بار در روز،
در گاستریت وزخم دوازدهه ناشی هلیکوباکتر پیلوری به عنوان درمان کمکی ۵۰۰ میلیگرم ۳ بار در روز به همراه سایر آنتی بیوتیکهای خوراکی و درمان واژینوز باکتریایی، ۵۰۰ میلیگرم ۲ بار در روز برای ۷ روز مصرف میشود. به عنوان ضدتک یاخته در آمیبیازیس ۷۵۰–۵۰۰ میلیگرم ۳ بار در روز برای ۱۰–۷ روز،
در بالانتیدیازیس ۷۵۰ میلیگرم ۳ باردر روز برای ۵ یا ۶ روز، در ژیاردیازیس ۲ گرم یکبار در روز برای ۳ روز یا ۲۵۰ میلیگرم ۳ بار در روز به مدت ۷–۵ و در درمان تریکومونازیس ۲ گرم به صورت مقدار واحد، یک گرم ۲ بار در روز به مدت یک روز یا ۲۵۰ میلیگرم ۳ بار د روز به مدت ۷ روز مصرف میشود.
میزان مصرف مترونیدازول کودکان: به عنوان ضدباکتری در عفونتهای بیهوازی mg/kg 5/7 هر ۶ ساعت یا mg/kg 10 هر ۸ ساعت مصرف میشود. به عنوان ضدتک یاخته در درمان آمیبیازیس mg/kg 7/16-6/11، سه بار در روز به مدت ۱۰ روز، در بالانتیدیازیس mg/kg 7/16-6/11 سه بار در روز به مدت ۵ روز، در ژیاردیازیس mg/kg 5 سه بار در روز به مدت ۷–۵ روز و در درمان تریکومونازیس mg/kg 5 سه بار در روز به مدت ۷ روز مصرف میشود.
آمپول مترونیدازول به صورت تزریقی
بزرگسالان: به عنوان ضدباکتری سیستمیک در عفونتهای بیهوازی ابتدا mg/kg 15 و سپس mg/kg 5/7 تاحداکثر یک گرم، هر ۶ ساعت به مدت ۷ روز یا بیشتر انفوزیون وریدی میشود. برای پیشگیری از عفونت در اعمال جراحی، mg/kg 15 یک ساعت قبل از شروع جراحی و mg/kg 5/76 و ۱۲ ساعت پس از مقدار اولیه، انفوزیون وریدی میشود. به عنوان ضدتک یاخته در درمان آمیبیازیس ۷۵۰–۵۰۰ میلیگرم هر ۸ ساعت به مدت ۱۰–۵ روز انفوزیون وریدی میشود.
آمپول مترونیدازول به صورت تزریقی در کودکان:
به عنوان ضدباکتری سیستمیک در عفونتهای بی هوازی، در نوزادان نورس، mg/kg 15 بعنوان مقدار اولیه و سپس mg/kg 7-5 و ۱۲ ساعت، تا ۴۸ ساعت پس از مقدار اولیه، انفوزیون وریدی میشود. در نوزادان کامل، mg/kg 15 بعنوان مقدار شروع و سپس mg/kg 5/7 هر ۱۲ ساعت، تا ۲۴ ساعت پس از آن مقدار مصرف اولیه، انفوزیون وریدی میشود. در نوزادان با سن ۷ روز و بزرگتر، مقدار mg/kg 15 بعنوان مقدار شروع و سپس mg/kg 5/7 هر ۶ ساعت از راه انفوزیون وریدی مصرف میشود.
مصرف مترونیدازول واژینال:
در واژینوز باکتریایی یا تریکومونازیس، mg 500 هر شب به مدت ۱۰ یا ۱۲ روز متوالی از راه واژن مصرف میشود.
عوارض جانبی آمپول مترونیدازول و تزریق وریدی این دارو :
- تاری دید ، دوبینی ، دیدن هاله نور در اطراف اجسام
- سوزش و بیحسی و یا سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
- کاهش بینایی
- افسردگی
- تغییر رنگ ادرار و تیره شدن ادرار
- خواب آلودگی و از دست دادن تمرکز
- کاهش اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- سردرد و دیدن کابوس شبانه
- سفت شدن عضلات
- مشکل در صحبت کردن
- بدن درد و شکم درد
- بیش فعالی
- مشکلات تنفسی و تنگی نفس
- زنگ زدن گوش
- تکرر ادرار همراه با سوزش موقع تخلیه ادرار
- خشکی واژن
- مشکلات جنسی و بی میلی جنسی
- یبوست
- افزایش ضربان قلب
- احساس گر گرفتگی
- کاهش وزن
- کاهش حس چشایی و مشکل در تشخیص طعم
- احساس طعم فلز و طعم آهن در دهان
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی
چه دارو هایی با "مترونیدازول" تداخل دارند ؟
لیتیم ، و داروهای رقیق کننده خون ، وارفارین ، کومادین ، یانوتوون و ... واکنش شبه دی سولفیرام با مصرف همزمان مترونیدازول و فراوردههای حاوی الکل ممکن است بروز کند. اثر وارفارین درصورت مصرف همزمان با این دارو ممکن است افزایش یابد. مترونیدازول متابولیسم فنی توئین را مهار میکنند و غلظت پلاسمایی این دارو را افزایش میدهند.
لیست تداخل دارویی مترونیدازول
- تداخل با وارفارین » عوارض مترونیدازول افزایش می یابد. همچنین باعث افزایش غلظت سرمی وارفارین می شود.
- با فلوریدین » باعث افزایش غلظت سرمی فلوریدین می شود.
- داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری . مصرف مترونیدازول می تواند باعث بارداری ناخواسته شود.
- سایر آنتی بیوتیک ها مانند داکسی سایکلین ، سفیکسیم ، آزیترومایسین و ...
- دیسولفیرام با مترونیدازول تداخل دارد و بین زمان مصرف این دو دارو حداقل باید دوهفته فاصله زمانی باشد.
- داروهایی که داروهایی که آنزیم های CYP450 را تحریک می کنند می توانند اثرات مترونیدازول را کاهش دهند. داروهایی مانند :فنی توئین ، فنوباربیتال و ...
- داروهایی که آنزیم های CYP450 را مهار می کنند مانند سایمتیدین .
- تمام داروهای رقیق کننده خون
توجه : مترونیدازول می تواند باروری مردان را تحت تاثیر قرار دهد.حداقل باید دوهفته از قطع مصرف مترونیدازول گذشته باشد تا بتوانید نسبت به بارداری اقدام کنید. سوالات :
آیا مصرف مترونیدازول باعث تاخیر در قاعدگی می شود ؟
مصرف مترونیدازول تاثیری بر عقب افتادن پریود یا تاخیر قاعدگی ندارد .
آیا مترونیدازول با قرص های بارداری تداخل دارد ؟
بله قرص مترونیدازول می تواند قرص های پیشگیری از بارداری را تحت تاثیر قرار داده و اثر این داروها را کمتر کند . برای جلوگیری از بارداری ناخواسته ، در دوره مصرف مترونیدازول از روش های دیگر جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید .
آیا می توان از مترونیدازول برای درمان عفونت قارچی واژن استفاده کرد ؟
از مترونیدازول واژینال برای درمان عفونت های باکتریایی واژن مانند : واژینوز باکتریال ،واژینیت گاردنلا استفاده می شود و برای درمان عفونت قارچی واژن موثر نیست .
مترونیدازول واژینال چه کاربردی دارد ؟
این کرم واژینال برای درمان عفونت های باکتریایی واژن مورد استفاده قرار میگیرد . این دارو نوعی آنتی بیوتیک قوی است که با توقف رشد باکتری ها ، عفونت واژن را درمان می کند . معمولا این ژل واژینال روزی یکبار استفاده می شود که بهتر است شب ها و قبل از خواب استفاده شود .
آیا مترونیدازول در شیردهی ضرر دارد ؟
نزدیک به 40 سال است که این دارو به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد ولی در مورد عوارض مصرف مترونیدازول در دوران بارداری و شیردهی اختلاف نظر وجود دارد . برخی از پزشکان معتقد هستند که مصرف این آنتی بیوتیک در دوران بارداری و شیردهی هیچ ضرری برای جنین و نوزاد ندارد . گروهی دیگر از پزشکان بر این باور هستند که چون این آنتی بیوتیک از جفت عبور میکند ، می تواند به جنین آسیب برساند و چون درصدی از دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود می تواند برای کودک مضر باشد . در این مورد باید طبق تشخیص پزشک خودتان عمل کنید .
آیا کرم مترونیدازول برای درمان جوش صورت مفید است ؟
بله . از این کرم می توان برای درمان جوش صورت استفاده کرد . به طور متوسط ، بعد از 3 هفته مصرف مترونیدازول ، جوش صورت به میزان 75 درصد کاهش میابد . برای استفاده از ژل مترونیدازول به این صورت عمل کنید : صورت خود را با آب سرد و صابون ملایم بشویید . 15 دقیقه صبر کنید و سپس به اندازه یک نخود ، کرم مترونیدازول را با انگشت بر روی محل جوش مالش دهید .
بعد از گذشت 5 الی 10 دقیقه می توانید از لوازم آرایشی استفاده کنید .توصیه می شود در دوره درمان با این کرم ، صورت خود را با آب سرد و یا ولرم بشوید . همچنین تا پایان دوره درمان ، از اسکراب استفاده نکنید . مصرف ژل مترونیدازول حساسیت پوست شما را به نور خورشید شدیدا افزایش میدهد . در دوره درمان ، از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید ، برنزه نکنید و از دستگاه سولاریوم دوری کنید . هرگز دوره درمان را نیمه کاره رها نکنید . کامل نکردن دوره درمان باعث می شود جوش های صورت شما به درمان مقاوم شوند . بعد از مصرف ژل ، دست های خود را کامل بشویید /
کدام عفونت های باکتریایی که باعث نازایی می شوند با مترونیدازول درمان می شوند ؟
عفونت هایی مانند واژینوز باکتریایی (به انگلیسی: Bacterial vaginosis) و تریکوموناس واژینال می تواند با علائمی مانند داشتن ترشحات ناراحت کننده زرد و یا سبز از واژن نمایان شود و بر روی بارداری تاثیر منفی می گذارد . این نوع عفونت های واژن می تواند با قرص خوراکی مترونیدازول درمان شود . برای درمان این عفونت ها ، شیاف و یا پماد و کرم مترونیدازول توصیه نمی شود .
دادههای بالینی | |
---|---|
سایر نام ها | Flagyl, Filmet |
رده بارداری | B(US) B2 (Au) |
در شیردهی | فقط با نظر پزشک |
هر چند ساعت؟ | هر 6 الی 8 ساعت یکبار |
عوارض جانبی | درد معده ، اسهال ، احساس طعم فلز در دهان، تغییر رنگ ادرار |
انواع | oral, topical, rectal, IV, مهبل |
دادههای فارماکوکینتیکی | |
فراهمی | 100% (oral) 59–94% (rectal) |
متابولیسم در بدن | کبد |
نیمهعمر | 6 الی 7 ساعت |
دفع | گرده (کالبدشناسی) (60-80%), biliary (۶–۱۵٪) |
دادههای شیمی | |
فرمول | C6H9N3O۳ |
وزن مولکولی | 171.15 g/mol |
تاریخ بروز رسانی : 22 فروردین 97