دلایل احساس گرسنگی دائمی و بیش از حد
احساس گرسنگی همیشگی می تواند نشانه یک بیماری و یا یک مشکل حاد در بدن باشد . حتی در صورتی که گرسنگی زیاد به دلیل بیماری نباشد ، باز هم میتواند باعث پرخوری و زیاده روی در مصرف غذا شده و باعث اضافه وزن و چاقی شما شود . همین اضافه وزن بیماری های زیادی را به دنبال دارد .
در این مطلب از مجله pamuh.com به دلایل احساس گرسنگی زیاد ، میپردازیم .
1 – خواب نامناسب میتواند باعث ایجاد گرسنگی زیاد شود
خواب بد و نامناسب میتواند تعادل هورمونی بدن را دچار مشکل کند . در صورتی که خواب کافی و خوب نداشته باشید ، میزان هورمون گرلین در بدن به شدت افزایش میابد . هورمون گرلین باعث ایجاد احساس گرسنگی در شماست . در صورتی که این هورمون افزایش یابد ، شما همیشه احساس گرسنگی خواهید کرد . همچنین بیخوابی باعث کاهش سطح هورمون لیپین در بدن میشود . هورمون لیپین وظیفه کنترل اشتها و جلوگیری از چاقی را در بدن به عهده دارد .
یکی از تحقیقاتی که در سال 2016 در این مورد انجام شد نشان میدهد بی خوابی شبانه میتواند سطح هورمون های بدن را دچار اختلال کرده و باعث تمایل به خوردن غذاهای پرچرب و یا تنقلات در ساعات نصف شب ، شود . وعده های غذایی که در نصف شب مصرف میشود ، باعث انباشته شدن چربی در نقاط مختلف بدن بخصوص شکم و پهلوها خواهد شد .
2 – استرس بیش از حد باعث احساس گرسنگی در شما میشود
زمانی که شما دچار استرس و اضطراب میشوید ، میزان کورتیزول در بدن شما به شدت افزایش پیدا میکند . افزایش هورمون کورتیزول باعث تمایل شما به خوردن شیرینی و غذاهای پرچرب میشود . خوردن به هیچ عنوان استرس را کم نمیکند و همین باعث مصرف بیش از حد کالری و افزایش شدید وزن میشود .
3 – مشکلات تیروئید میتواند باعث احساس گرسنگی شود
هیپرتیروئیدی یا پرکاری تیروئید میتواند باعث گرسنگی شدید و دائمی شما باشد . زمانی که دچار پرکاری تیروئید هستید ، عملکرد حیاتی بدن سرعت بیشتری میگیرد و متابولیسم بدن افزایش پیدا میکند .
4 – پایین بودن قند خون میتواند باعث گرسنگی بیش از حد شود
قند خون پایین یا هیپوگلیسمی زمانی بوجود میاید که گلوکز در بدن شما به سطح خیلی پایینی برسد . کاهش سطح گلوکز در بدن میتواند باعث بوجود آمدن حس گرسنگی شود . مغز برای عملکرد خود و به عنوان سوخت ، به گلوکز نیاز دارد . زمانی که سطح گلوکز خون کاهش میابد ، مغز دستور دریافت سوخت بیشتر را به بدن میدهد که این باعث احساس گرسنگی می شود . کاهش قند خون همچنین میتواند باعث ایجاد عصبانیت در شما شده و همین عصبانیت ، میزان استرس شما را افزایش میدهد .
5 – دیابت نوع 1 و 2 میتواند باعث احساس گرسنگی بیش از حد شود
ابتلا به دیابت نوع یک و دو میتواند باعث گرسنگی زیاد شما شود . در شرایط طبیعی ، بدن قند موجود در مواد غذایی را به گلوکز مورد نیاز خود تبدیل میکند . در صورتی که دچار بیماری دیابت نوع یک یا دو باشید ، این تبدیل قند به گلوکز دچار مشکل شده و شما همیشه احساس گرسنگی میکنید.
6 – ابتلا به عفونت های انگلی میتواند باعث احساس گرسنگی شود
گاهی اوقات شما حتی بعد از خوردن وعده غذایی ، سیر نمیشوید و در همان لحظه دوباره احساس گرسنگی میکنید . این میتواند نشانه ای از ابتلا به کرم روده باشد . ابتلا به کرم روده در ابتدا بدون نشانه میباشد و ممکن است شما مدت ها به این انگل مبتلا باشید ولی اطلاعی نداشته باشید .
این کرم ها با مصرف مواد غذایی که شما میخورید ، رشد میکنند وهمین مورد باعث احساس گرسنگی مداوم مشا میشود .در صورتی که غذا میخورید و سیر نمی شوید و همچنین باوجود تغذیه مناسب دچار کاهش وزن شده اید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
7 – سندرم پیش از قاعدگی میتواند باعث گرسنگی بیش از حد شود
در طول نیمه دوم چرخه قاعدگی تغییرات هورمونی زیادی در بدن اتفاق می افتد . همین تغییرات هورمونی بخصوص یک الی دو روز مانده به شروع قاعدگی میتواند باعث احساس گرسنگی مداوم در شما شود . همچنین در این دوره دمای عمومی بدن کمی افزایش میابد که همین امر موجب افزایش اشتها خواهد شد .
8 – باردار شدن میتواند باعث گرسنگی بیش از حد شما شود
در دوران بارداری ، اکثر مادران با افزایش اشتها مواجه میشود . این افزایش اشتها خبر خوبی است و نشان میدهد که جنین به اندازه کافی مواد مغذی دریافت میکند . در طول دوران بارداری ، افزایش وزن در حد چند کیلوگرم طبیعی است . با این حال افزایش اشتها در دوران بارداری به این معنی نیست که شما هر چیزی که دوست دارید میتوانید مصرف کنید . در دوران بارداری شما باید تغذیه سالم تری داشته باشید تا نوزادی سالم و قوی به دنیا بیاورید .
9 – گرسنگی بیش از حد ممکن است به دلیل کم آبی بدن باشد
در صورتی که بدن به صورت مداوم دچار کم آبی شود ، این کم آبی متواند به شکل گرسنگی خود را نشان دهد . در بسیاری از موارد ما ، احساس تشنگی را با احساس گرسنگی اشتباه میگیریم . این یک حالت طبیعی و عمومی در بین اکثر مردم جهان است . چرا که احساس تشنگی و گرسنگی توسط هیپوتالاموس مغز ایجاد میشود و سیگنال هایی بسیار شبیه به هم دارد . زمانی که شما بعد از مصرف وعده غذایی و یا در زمان غیر معمول احساس گرسنگی میکنید ، بهتر است قبل از خوردن غذا ، آب بنوشید . ممکن است بعد از خوردن آب اصلا تمایلی به خوردن غذا نداشته باشید
لازم به ذکر است که :
- سرعت غذا خوردن خود را کاهش دهید . سریع غذا خوردن باعث میشود شما دیرتر سیر شوید و پرخوری کنید .
- حذف وعده صبحانه باعث می شود که شما تا انتهای روز به صورت مداوم احساس گرسنگی کنید
- خورد سالاد با سس و یا خوردن شیرینی میتواند احساس گرسنگی شما را افزایش دهد.
- نوشابه های گاز دار و دوغ گاز دار میتواند باعث ایجاد حس گرسنگی شود
- جویدن آدامس حتی آدامس های بدون قند ، باعث افزایش اشتها میشود
- افسردگی و غمگین بودن میتواند باعث پرخوری و احساس گرسنگی دائمی شود
احساس گرسنگی دائمی و بیش از حد ممکن است به علت عوامل مختلفی رخ دهد. در زیر، چند عامل محتمل برای احساس گرسنگی بیش از حد را بررسی میکنیم:
-
نارسایی تغذیه: ممکن است نارسایی تغذیه و کمبود مواد غذایی مورد نیاز بدن، احساس گرسنگی را افزایش دهد. بنابراین، مطمئن شوید که مصرف کافی از مواد غذایی متنوع و سالم از جمله پروتئین، چربیهای سالم، فیبر، و ویتامینها و مواد معدنی را دارید.
-
نوع غذاها: مصرف مقادیر زیادی از غذاهای پرکالری، غذاهای پرچرب و فرآوردههای شیرین و غذاهای با قند بالا، باعث میشود که احساس گرسنگی بیش از حد داشته باشید. این غذاها معمولاً پر از کالری هستند و موجب افزایش سریع قند خون میشوند که سریعتر احساس گرسنگی را به همراه دارد.
-
عوامل روانشناختی: استرس، اضطراب، افسردگی و تنشهای روانی میتوانند عامل افزایش احساس گرسنگی بیش از حد باشند. در برخی موارد، افراد به عنوان یک مکانیسم دفاعی، از خوردن بیشتر غذا برای تسکین احساسات منفی استفاده میکنند.
-
عوامل فیزیولوژیک: برخی اختلالات فیزیولوژیک میتوانند باعث افزایش احساس گرسنگی بیش از حد شوند. بهعنوان مثال، مشکلات در سطح قند خون، هورمونها، کمبود خواب و مشکلات تیروئید میتوانند احساس گرسنگی را تشدید کنند