پرومتازین - عوارض - تداخل - نحوه مصرف promethazine
پرومتازین نوعی داروی متعلق به گروه فنوتیازین ها است که به عنوان آنتی هیستامین نیز عمل میکند و با تاثیر مستقیم بر روی مغز ، باعث کاهش هیستامین طبیعی در بدن می شود . از پرومتازین برای در مان علائم آلرژی مانند : خارش و قرمز شدن چشم ، آبریزش بینی ، عطسه ، خارش پوستی و ... استفاده می شود . از این دارو برای درمان تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی نیز استفاده می شود .
در صورتی که در دوره مصرف پرومتازین دچار حرکات غیر عادی در بدن شدید با پزشک خود تماس بگیرید . مانند حرکات غیر قابل کنترل (تیک) در چشم ها ، لب ها ، دست و پا ، عضلات صورت و ... توجه داشته باشید که مصرف پرومتازین در کودکان زیر 2 سال بسیار خطرناک است و می تواند باعث مرگ در اثر تنگی نفس شود . در دوره مصرف این دارو نباید الکل مصرف کنید .
- اگر به این دارو و سایر داروهای مشابه حساسیت دارید . مانند : کلرپرومازین / فلوفنازین / مزوریدازین / پروپرازین / تیوریدازین
- در صورتی که دچار آسم و یا سایر بیماری های تنفسی هستید / آپنه خواب / انسداد ریه
- در صورتی که هرگونه سابقه تشنج دارید
- در صورتی که سیستم ایمنی شما ضعیف است
- اگر پوکی استخوان دارید
- در صورتی که دچار افسردگی هستید
- اگر دچار آب سیاه یا گلوکوم هستید
- در صورتی که دچار بزرگ شدن پروستات هستید
- در صورتی که زخم معده و یا هرگونه مشکل مربوط به معده دارید
- اگر دچار بیماری های قلبی و عروقی هستید
- در صورتی که فشار خون بالایی دارید
- اگر سطح کلسیم خون شما پایین است
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد حاملگی دارید
- در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به نوزاد شیر می دهید
مصرف پرومتازین در بارداری
این دارو در گروه C بارداری قرار دارد و مصرف پرومتازین در دوران بارداری بدون تجویز پزشک خطرناک است . در صورتی که در دوره مصرف این دارو متوجه بارداری خود شدید به پزشک گزارش دهید .
مصرف پرومتازین در دوران شیردهی
انتقال این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد به صورت کامل مشخص نیست . در دوران شیردهی قبل از مصرف پرومتازین با پزشک خود مشورت کنید .
این دارو می تواند آزمایشات تشخیصی پزشکی را تحت تاثیر قرار دهد . در صورتی که پزشک برای شما آزمایش در نظر گرفته است ، مصرف این دارو را به او اطلاع دهید .
در صورت فراموش کردن مصرف یک وعده از دارو چه کنم ؟
در صورتی که مصرف یک وعده از داروی خود را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری ، داروی خود را مصرف کنید . در صورتی که به زمان مصرف بعدی نزدیک شده اید ، دوز فراموش شده را رها کنید .
در صورت مصرف بیش از حد پرومتازین چه کنم ؟
در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با داروی پرومتازین ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید ، با اورژانس تماس بگیرید . اوردوز و مسمومیت با این دارو می تواند عوارض جانبی خطرناک و حتی مرگ در پی داشته باشد . خودکشی نمایشی با این دارو ، روش مناسبی برای جلب توجه دیگران نیست .
عوارض جانبی پرومتازین
این دارو مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض جانبی را تجربه نکنید و یا چندین مورد به صورت همزمان در شما بروز کند . پزشک شما به این دلیل این دارو را برای بیماری شما تجویز کرده است زیرا اعتقاد دارد فواید مصرف پرومتازین برای بیماری شما بیشتر از عوارض جانبی آن است .
در صورتی که با مصرف پرومتازین هرگونه علائمی از آلرژی به این دارو در خود مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید . نشانه های حساسیت به این دارو عبارتند از :خارش و قرمز شدن چشم ، کهیر ، خارش پوست ، تورم زبان و لب ، خشکی دهان و گلو ، گرفتگی گوش ، زنگ زدن گوش ، تهوع ، آبریزش بینی و . ...
سایر عوارض جانبی پرومتازین عبارتنداز :
- خواب آلودگی شدید / کاهش تمرکز / سرگیجه / مشکل در حفظ تعادل / توهم / دیدن افراد یا چیزهایی که در واقعیت وجود ندارند / شنیدن صداهایی که در واقعیت وجود ندارند / کابوس های شبانه
- افزایش و یا کاهش ضربان قلب / آریتمی قلبی
- تیک های عصبی / داشتن حرکات غیر ارادی و غیر قابل کنترل در عضلات
- زردی / زرد شدن چشم ها
- کبود شدن آسان پوست / خونریزی از لثه / افزایش و یا کاهش خونریزی پریود / تاخیر در پریود / افزایش و یا کاهش روزهای پریود / خونریزی در بین دوره های قاعدگی
- سفت شدن عضلات / درد عضلانی / درد مفاصل / تب کردن / عرق کردن /
- زنگ زدن گوش / کاهش شنوایی / گرفتگی گوش مانند زمانی که آب داخل گوش میرود
- مشکلات بینایی / دوبینی / سیاهی رفتن چشم / دیدن هاله نور در اطراف اجسام نورانی /
تداخل دارویی پرومتازین
پرومتازین با طیف وسیعی از داروها تداخل دارد .مانند داروهای مسکن ، آرامبخش ، خواب آور ، داروهای آنتی هیستامین ، ضد تشنج ، ضد افسردگی و اضطراب و ... ممکن است با تغییر زمان مصرف برخی از داروها بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد . برای این منظور با پزشک خود مشورت کنید و در زمان تجویز این دارو ، تمام داروهایی که درحال مصرف کردن هستید را به پزشک گزارش دهید .
برخی از داروهایی که با پرومتازین تداخل دارند عبارتند از :
- لیتیم / آتروپین / بنزو تروپین / دیمن هیدرینات / هیوسین / سیتریزین / لوراتادین /
- داروهای کاهش فشار خون مانند : آتنولول ، کاپتوپریل ، گوانادرل ، گوانتیدین سولفات ، پروپرانولول و ...
- تمام داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون مانند : وارفارین و ...
- دیتروپان / سولیفناسین / ایزوکربوکسازید / ترانیل سیپرومین / فنلزین / دیسیکلومین
- گلیکوپیرونیوم / پروپانتلین / اگزازپام / سیتالوپرام / دیازپام
- و ...
گریپ فروت وآب گریپ فروت با پرومتازین تداخل دارد و می تواند باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود .توصیه می شود مطلب " گریپ فروت با چه داروهایی تداخل دارد " را بخوانید
تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com ©