درمان معده درد عصبی چگونه است؟ ۴ روش درمان آن
معده درد عصبی یک مشکل رایج است که میتواند بهدلیل چالشهای عاطفی مانند اضطراب و افسردگی یا اختلالات گوارشی بروز پیدا کند. این اختلال در اغلب موارد بدون نیاز به درمان خاصی برطرف میشود. با این حال، ممکن است گاهی درد عصبی معده شدید باشد و چندین روز ادامه پیدا کند. در ادامه این مقاله به بررسی علائم و روشهای درمان معده درد عصبی خواهیم پرداخت.
علائم معده درد عصبی
مغز و دستگاه گوارش ارتباط نزدیکی با هم دارند؛ زیرا مغز بهطور مدام باید هورمونها و انتقالدهندههای عصبی دستگاه گوارش را کنترل کند. بنابراین استرس و اضطراب میتوانند منجر به علائم فیزیکی مانند درد عصبی در معده یا روده شوند. برای درمان معده درد عصبی میبایست علائم آن را بهخوبی بشناسیم؛ زیرا علائم این بیماری میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از این علائم عبارتاند از:
- ناراحتی معده یا سوء هاضمه
- نفخ و باد شکم
- احساس گرفتگی در معده
- احساس ناآرامی (بالبال زدن پروانه) در معده
- اسهال یا یبوست
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- افزایش نیاز به ادرار کردن یا اجابت مزاج
علت معده درد عصبی چیست؟
علت اصلی معده درد عصبی ، پریشانی عاطفی مانند استرس یا اضطراب است. همچنین، این وضعیت میتواند بهدلیل اختلال اضطراب، افسردگی یا اختلالات گوارشی نیز ایجاد شود. از دیگر علل معده عصبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فشار عصبی
- ابتلا به اختلالات افسردگی مانند اختلال دوقطبی
- سندرم روده تحریکپذیر
- بیماری التهابی روده
- سیگار کشیدن
- نوشیدن قهوه و مصرف الکل
اگر علائم معده درد عصبی را دارید، توصیه میکنیم برای بررسی بیشتر به یک فوق تخصص گوارش مراجعه کنید. متخصص گوارش بر اساس علائم بیماری ممکن است شما را به روانپزشک یا متخصص غدد ارجاع دهد.
چه داروهایی میتوانند باعث عصبی شدن معده شوند؟
گاهی مصرف یک داروی خاص، علت درد عصبی معده است. این داروها میتوانند معده را تحریک کرده و باعث یبوست یا اسهال شوند. برخی از این داروها عبارتاند از:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن که میتواند پوشش معده را ضعیف کند.
- قرص آهن، آنتی اسیدها و داروهای ضد درد، بهویژه داروهای مخدر که باعث یبوست میشوند.
- آنتی بیوتیکها که می توانند باعث اسهال شوند.
روشهای درمان معده درد عصبی
درمان معده درد عصبی به علت آن بستگی دارد. در ادامه با روشهای رایج درمان این وضعیت آشنا خواهیم شد.
۱. درمان معده درد عصبی که بهندرت رخ میدهد
این نوع معده درد اغلب بهدلیل استرسهای روزمره اتفاق میافتد و با داروهای رایج برای آرام کردن معده و تغییر سبک زندگی میتوان آن را درمان کرد. رعایت نکات زیر میتواند به کاهش استرس و اضطراب روزانه کمک کند:
- در طول روز استراحتهای کوتاه مدت بیشتری داشته باشید.
- تنفس آهسته و عمیق را تمرین کنید.
- روی مهارت «نه» گفتن کار کنید.
- ورزش را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.
۲. درمانهای پزشکی برای درمان معده درد عصبی
اگر معده درد شما شدید باشد، پزشک ممکن است از روشهای زیر برای مدیریت این بیماری استفاده کند:
- تجویز داروهای ضد افسردگی برای مدیریت معده عصبی یا سندرم روده تحریکپذیر
- درمان شناختی_رفتاری (CBT) برای کاهش استرس و یادگیری نحوه کنار آمدن با اضطراب
- هیپنوتیزم درمانی
همچنین، اگر معده درد عصبی ناشی از مصرف نوعی غذا یا دارو باشد، پزشک به شما توصیه میکند که رژیم غذایی خود را تغییر دهید. علاوه بر این، ممکن است داروهای جدیدی برای شما تجویز کند.
۳. مصرف داروهای گیاهی
برخی از گیاهان دارویی میتوانند معده درد عصبی را تسکین دهند. اگر حالت تهوع دارید، چای زنجبیل بنوشید یا آبنبات زنجبیل بخورید. گیاهان دیگر مانند نعناع، نعناع فلفلی، اسطوخودوس یا بادرنجبویه نیز ضد اسپاسم هستند. آنها میتوانند نفخ و گرفتگی معده را متوقف کنند.
۴. تنفس عمیق، تمرکز حواس و مدیتیشن را تمرین کنید
تمرینات ذهنی به شما کمک میکنند روی نفس خود تمرکز کنید و شما را به لحظه حال باز میگردانند. همچنین، مراقبه یا مدیتیشن میتواند استرس و اضطرابی را که باعث ایجاد معده درد عصبی میشود، مدیریت کند.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی روشهای درمان معده درد عصبی پرداختیم. تحقیقات نشان دادهاند که بین اختلالات گوارش و اختلالات روانی رابطه مستقیم وجود دارد؛ بنابراین معده درد عصبی ممکن است بهدلیل یک شرایط روانی ایجاد شده باشد. علاوه بر این، مشکلات غدد درونریز مانند پرکاری تیروئید نیز میتواند باعث بروز معده درد عصبی شود.
اگر به پرکاری یا کمکاری تیروئید مبتلا هستید و در حال حاضر مشکلات معده را تجربه میکنید، توصیه میکنیم به یک متخصص غدد مراجعه کنید. مراجعه به بهترین دکتر غدد تهران و کنترل عوارض تیروئید میتواند به کاهش درد عصبی معده کمک کند.