معرفی دمودکس و محصولات دمودکسیلین
دمودکس نوعی انگل است که در پوست انسان زندگی میکند. بیشتر اوقات این انگلها بیضرر هستند و مورد توجه قرار نمیگیرند. با این حال، تعداد زیاد انگلها بر روی پوست، میتواند باعث ایجاد علائم ناخواسته و مشکلات پوستی شود.
انگلهای دمودکس در فولیکولهای مو و غدد چربی متصل به آن زندگی میکنند. این انگلها از سلولهای مرده پوست، چربیها و هورمونهایی که تجمع مییابند تغذیه میکنند. دمودکسها معمولا روی صورت از جمله پلکها و مژهها زندگی میکنند.
در این مقاله به بررسی عواملی که سبب تراکم بالای دمودکس میشوند و مشکلات پوستی مرتبط با آن میپردازیم. همچنین پیرامون تشخیص و درمان تراکم انگلهای دمودکس صحبت خواهیم نمود.
انگلهای دمودکس چند نوع هستند؟
محققان از وجود بیش از 140 نوع انگل دمودکس در پوست پستانداران خبر دادهاند. اما از بین این گونهها، فقط دو گونه از آنها در انسان ایجاد بیماری میکنند.
دمودکس فولیکاروم، نام یکی از دو نوع دمودکس بیماریزا در انسان است. نوع دیگر دمودکس بیماریزا در انسان، دمودکس برویس است. برخی تفاوتها در چگونگی پراکندگی این دو نوع دمودکس و نیز محل آلودگی آنها وجود دارد.
این انگلها معمولا در ناحیه صورت و سر به خصوص در اطراف پلکها و مژهها دیده میشوند. به همین علت به آنها، انگلهای صورت نیز میگویند.
دمودکس فولیکولاروم در فولیکول مو زندگی میکند ولی دمودکس برویس در غدد چربی متصل به فولیکول مو ساکن است. دمودکس برویس از نظر اندازه کوتاهتر از دمودکس فولیکاروم بوده و اندازه آن 0.2 تا 0.3 میلی متر میباشد.
آیا انگلهای دمودکس منتقل میشوند؟
انگلهای دمودکس از طریق تماس پوستی مستقیم مانند روبوسی کردن و نیز استفاده از وسایل شخصی مشترک منتقل میشوند. همچنین سالنهای ورزشی، آرایشگاهها و استخرها نیز از جمله مکانهایی هستند که در آنجا انتقال دمودکس رخ میدهد.
وجود دمودکس در کودکان زیر 5 سال به ندرت گزارش شده است. این مسئله از جهت انتقال مادر به فرزند از طریق تماس پوستی مهم است. علت این امر شاید عدم وجود چربی کافی در پوست کودکان باشد.
چرخهی زندگی انگلهای دمودکس چقدر است؟
انگلهای دمودکس فقط در پوست انسان قادر به زنده ماندن هستند. آنها معمولا در فولیکولهای مو زندگی میکنند، اما هنگامی که شما خواب هستید برای جفت گیری به سطح پوستتان میآیند. سپس انگلهای ماده به زیر پوست رفته و در آنجا تخمگذاری میکنند. بالغ شدن دمودکس تقریبا دو هفته به طول میانجامد و طول عمر دمودکس یک تا دو ماه است.
علائم وجود دمودکس در پوست چیست؟
معمولا غالب انسانها دارای انگل دمودکس هستند. اما تعداد نرمال دمودکسها بر روی پوست هیچ عارضهی خاصی را ایجاد نمیکند. تراکم بالای این انگلهاست که میتواند سبب ایجاد عارضههای پوستی شود. علائم وجود دمودکس به خصوص در شب شدت مییابند. شما ممکن است متوجه نقاط ریز جوشمانند سفید در اطراف بینی و چشمانتان شده باشد. نشانههای دیگر وجود دمودکس عبارتند از:
- خشکی
- خارش پوست، پوسته پوسته شدن
- قرمزی و التهاب
- نقاط جوش مانند سفید و قرمز
- جوشهای مقاوم به درمان
- اگزما
- تشدید بیماریهای پوستی مانند رزاسه، درماتیت سبوره و بلفاریت چشمی
- ریزش مژهها
- التهاب پلکها
چگونه افراد به تراکم بالای دمودکس مبتلا میشوند؟
معمولا سیستم ایمنی بدن تعداد دمودکسهای پوستی را در حد نرمال و ثابتی نگه میدارد. زمانی که سیستم ایمنی به درستی کار نکند و دچار ضعف شود، دمودکسها فرصت یافته تا بی رویه تکثیر شوند و گسترش یابند.
برخی افراد بیش از دیگران در معرض تراکم بالای دمودکس هستند. مثلا:
- افرادی که مبتلا به بیماریهای نقص ایمنی مانند HIV یا ایدز هستند.
- افرادی که تحت شیمی درمانی یا درمان با استروئیدهای موضعی هستند. زیرا این افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف شده هستند که آنها را در معرض خطر افزایش تعداد دمودکس قرار میدهد.
دیگر ریسک فاکتورهای ابتلا به دمودکس عبارتند از:
سن:
افراد با افزایش سن، به دلیل تضعیف سیستم ایمنی، بیشتر در معرض خطر تراکم بالای دمودکس قرار خواهند گرفت. بنابراین افراد با سن بالاتر در معرض آسیب هستند.
جنسیت:
زنان در مقایسه با مردان تراکم بالاتری از دمودکس را نشان میدهند. علت میتواند استفاده بیشتر زنان از محصولات آرایشی و نیز به علت ضعیفتر بودن ژنتیکی سیستم ایمنی زنان نسبت به مردان باشد.
چگونه میتوان تراکم دمودکس را بر روی پوست متوجه شد؟
از آنجا که انگلهای دمودکس بسیار ریز بوده و با چشم قابل رویت نیستند، میتوان تراکم آنها را در پوست با یک تست میکروسکوپی ساده و یا تست آنلاین از طریق پاسخ دادن به چند سوال ساده تخمین زد.
چگونه میتوان از شر انگل دمودکس رهایی یافت؟
با توجه به این که دمودکس میتواند در عارضههای پوست و مو مانند جوش صورت یا ریزش مو دخیل باشد، درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر تنها برند تخصصی درمان دمودکس، دمودکسیلین میباشد. شما میتوانید در صورت ابتلا به دمودکس، با استفاده از محلول پوست دمودکسیلین آن را درمان نمایید. این محلول با دارا بودن فرمولاسیون خاص و منحصربفرد، عارضههای پوستی مرتبط با دمودکس را درمان خواهد کرد.
محلول دمودکسیلین هم برای صورت و هم برای سر قابل استفاده بوده و با دارا بودن ماده موثرهی گیاهی، هیچگونه عارضهای برای پوست شما ایجاد نمیکند. فقط کافی است یک شب در میان این محلول را بر روی پوست خود اسپری نمایید.
پس از گذشت حداقل سه ماه، شاهد تاثیر این محلول در ریشه کن نمودن دمودکسها خواهید بود. با از بین رفتن انگل دمودکس، عارضههای مرتبط با آن مانند خارش، قرمزی، التهاب، شوره، پوسته پوسته شدن و ریزش مو درمان خواهند شد. همچنین به از بین رفتن علائم بیماریهایی مانند آکنههای مقاوم به درمان، رزاسه، درماتیت سبوره و بلفاریت چشمی کمک خواهندکرد.
درمان دمودکس در پوست سر چیست؟
افرادی که مبتلا به تراکم بالای دمودکس در ناحیه سر هستند، معمولا مبتلا به ریزش مو، نازک شدن تارهای مو، شوره، پوسته پوسته شدن و خارش هستند. جهت درمان دمودکس توصیه میشود تا افراد مبتلا علاوه بر محلول پوست دمودکسیلین، از شامپو سر و در صورت لزوم از تونیک ضدریزش مو دمودکسیلین استفاده نمایند.
جهت جلوگیری از ابتلا به دمودکس چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
- برای روتین پوست خود از محصولات دمودکسیلین استفاده کنید.
- صورت خود را دو بار در روز با ژل شست و شوی دمودکسیلین بشوئید تا چربی اضافی پوستتان را حذف کنید.
- هرگز محصولات آرایشی و پوستی خود را با دیگران شریک نشوید.
- به طور مرتب روبالشتی و ملحفه خود را بشویید.