آیا مصرف زیاد ویتامین D خطرناک است ؟ چه عوارضی می تواند داشته باشد؟
مکمل های ویتامین دی از بی خطرترین و بی عارضه ترین مکمل ها محسوب می شوند . مخصوصا که درصد بسیار بالایی از افراد جامعه دچار کمبود ویتامین دی هستند .
مصرف چقدر ویتامین دی ، زیاد و بیش از حد محسوب می شود؟
سمیت ویتامین دی معمولا زمانی اتفاق می افتد که مصرف دوزهای بالای 10/000 هزار تا 40/000 واحد در روز و برای چندین ماه پی در پی اتفاق بی افتد. آیا مصرف زیاد ویتامین D خطرناک است ؟ چه عوارضی می تواند داشته باشد؟علائم مصرف بیش از حد ویتامین دی
ویتامین دی نقش بسیار مهمی در جذب و تنظیم میزان مواد معدنی مانند کلسیم ، منیزیم و فسفات در بدن دارد.همچنین این ویتامین نقش مهمی در سلامت استخوان ها ، عملکرد درست سیستم ایمنی بدن ، رشد و تکامل بدن نوزادان و کودکان ، نوسازی سلولی و عملکرد سیستم عصبی دارد. همانطور که کمبود این ویتامین می تواند عوارض و نشانه های خاصی ایجاد کند ، مصرف بیش از حد آن هم می تواند با عارضه همراه باشد.علائم مصرف بیش از حد ویتامین دی عبارتند از :
- درد شکم و مشکلات گوارشی مانند اسهال و یبوست و از دست دادن اشتها
- خشکی دهان
- تکرر ادرار
- درد استخوان
- احساس خستگی و بیحوصلگی
- تشنگی زیاد و بیش از حد
- درد قفسه سینه
- افزایش و یا کاهش فشار خون
- سردردهای شبیه به میگرن
- افزایش ضربان قلب
- سرگیجه
- ....
آیا مصرف بیش از حد ویتامین دی می تواند باعث اضطراب شود ؟
با توجه به اینکه مصرف بیش از حد این ویتامین می تواند بر روی ضربان قلب و فشار خون تاثیر بگذارد ، می تواند علائمی مانند افزایش استرس و اضطراب ایجاد کند .چرا مصرف بیش از حد ویتامین دی می تواند سمیت ایجاد کند ؟
دوزهای بالای ویتامین دی می تواند وارد کبد شده و ماده ای به نام 25(OH)D تولید کند . این ماده می تواند میزان کلسیم خون را افزایش داده و مشکلی به اسم هایپرکلسمی ایجاد کند. در مواردی افزایش 25(OH)D می تواند منجر به آسیب به کلیه و تشکیل رسوبات کلسیم در کلیه شود که نفروکلسینوز نامیده می شود .میزان 25(OH)D را می توان از طریق آزمایش خون اندازه گیری کرد. سطح بالاتر از 150نانو گرم 25(OH)D در خون سمی در نظر گرفته می شود. افرادی که دچار مسمومیت با ویتامین دی می شوند ممکن است مشکلات دیگری مانند پرکاری پاراتیروئید ، سارکوئیدوز و چند بیماری نادر دیگر داشته باشند.آیا مصرف 5000 واحد ویتامین D3 می تواند بی خطر باشد؟
با وجود اینکه این میزان از ویتامین دی معمولا بی خطر است ولی شدیدا توصیه می شود که برای تعیین دوز دقیق حتما زیر نظر پزشک و بعد از انجام آزمایشات لازم ، اقدام به مصرف ویتامین دی کنید.چه میزان ویتامین دی در خون ، زیاد محسوب میشود؟
میزان بالاتر از 200 الی 240 نانو گرم ویتامین دی در خون ، زیاد و سمی محسوب می شود.تداخل دارویی ویتامین دی
مکمل ویتامین دی می تواند با داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود . گاهی ممکن است با تغییر ساعات مصرف برخی از این داروها ، بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد. برای این منظور با پزشک خودتان مشورت کنید و در زمان تجویز مکمل ویتامین دی ، تمام داروهایی که مصرف می کنید را به او اطلاع دهید.برخی از مهم ترین داروهایی که با ویتامین دی تداخل دارند عبارتند از :
- داروهای استروئیدی
- داروهای صرع مانند فنوباربیتال و فنی توئین
- برخی از داروهای کاهش وزن مانند کاپتوپریل و ...
- و ....
- هیپرکلسمی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- پانکراتیت
- پرکاری تیروئید
- سرطان
- سارکوئیدوز
- متاستاتیک استخوان
- سندرم ویلیامز
توسط :
محمد حسینی
بخش :
موارد مصرف و عوارض جانبی داروها
زمان انتشار :
2 سال پیش
آخرین بروزرسانی :
1 سال پیش