لوسمی چیست؟
لوسمی یک سرطان خون است که به دلیل افزایش تعداد گلبول های سفید خون در بدن شما ایجاد می شود.
آن گلبولهای سفید خون، گلبولهای قرمز و پلاکتهایی را که بدن شما برای سلامتی نیاز دارد، از بین میبرد. گلبول های سفید اضافی به درستی کار نمی کنند. برای دریافت مشاوره رایگان در مورد این بیماری و خدماتی از قبیل رادیولوژی در منزل
اینجا کلیک کنید.
چگونه از سرطان خون نجات پیدا کنیم؟
علائم لوسمی
انواع مختلف لوسمی می تواند مشکلات مختلفی ایجاد کند. ممکن است در مراحل اولیه برخی از اشکال هیچ علامتی را متوجه نشوید. هنگامی که علائم دارید، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضعف یا خستگی
- کبودی یا خونریزی به راحتی
- تب یا لرز
- عفونت هایی که شدید هستند یا مدام عود می کنند
- درد در استخوان ها یا مفاصل شما
- سردرد
- استفراغ
- تشنج
- کاهش وزن
- عرق شبانه
- تنگی نفس
- تورم غدد لنفاوی یا اندام هایی مانند طحال
لوسمی علل و عوامل خطر
هیچ کس دقیقاً نمی داند چه چیزی باعث سرطان خون می شود. افرادی که به آن مبتلا هستند، کروموزوم های غیرعادی خاصی دارند، اما کروموزوم ها باعث سرطان خون نمی شوند.
شما نمی توانید از سرطان خون پیشگیری کنید، اما برخی موارد ممکن است باعث ایجاد آن شود. ممکن است خطر بیشتری داشته باشید اگر:
- دود
- در معرض تابش زیاد یا مواد شیمیایی خاص هستند
- برای درمان سرطان، پرتودرمانی یا شیمی درمانی داشت
- سابقه خانوادگی سرطان خون داشته باشید
- یک اختلال ژنتیکی مانند سندرم داون دارید
سرطان خون چگونه اتفاق می افتد؟
خون دارای سه نوع سلول است: گلبول های سفید خون که با عفونت مبارزه می کنند، گلبول های قرمز خون که اکسیژن را حمل می کنند و پلاکت هایی که به لخته شدن خون کمک می کنند.
هر روز، مغز استخوان شما میلیاردها سلول خونی جدید می سازد که بیشتر آنها گلبول های قرمز هستند. هنگامی که شما مبتلا به لوسمی هستید، بدن شما بیش از آنچه که نیاز دارد، سلول های سفید تولید می کند.
این سلولهای لوسمی نمیتوانند مانند گلبولهای سفید معمولی با عفونت مبارزه کنند. و از آنجایی که تعداد زیادی از آنها وجود دارد، شروع به تأثیر بر نحوه عملکرد اندام های شما می کنند. با گذشت زمان، ممکن است گلبول قرمز کافی برای تامین اکسیژن، پلاکت کافی برای انعقاد خون یا گلبول های سفید طبیعی کافی برای مبارزه با عفونت نداشته باشید.
سرطان خون چگونه اتفاق می افتد؟
طبقه بندی لوسمی
لوسمی بر اساس سرعت پیشرفت و بدتر شدن آن و نوع سلول خونی که درگیر است گروه بندی می شود.
- گروه اول، سرعت پیشرفت آن، به لوسمی حاد و مزمن تقسیم می شود.
لوسمی حاد زمانی اتفاق میافتد که اکثر سلولهای خونی غیرطبیعی بالغ نمیشوند و نمیتوانند عملکرد طبیعی خود را انجام دهند. می تواند خیلی سریع بد شود.
لوسمی مزمن زمانی اتفاق میافتد که برخی سلولهای نابالغ وجود داشته باشد، اما برخی دیگر طبیعی هستند و میتوانند آنطور که باید عمل کنند. آهسته تر از اشکال حاد بد می شود
- گروه دوم که چه نوع سلولی درگیر است به لوسمی لنفوسیتی و میلوژن تقسیم می شود.
لوسمی لنفوسیتی (یا لنفوبلاستیک) شامل سلولهای مغز استخوان میشود که به لنفوسیت، نوعی گلبول سفید خون تبدیل میشوند.
لوسمی میلوژن (یا میلوئید) شامل سلولهای مغزی میشود که گلبولهای قرمز، پلاکتها و دیگر انواع گلبولهای سفید را ایجاد میکنند.
انواع سرطان خون
چهار نوع اصلی سرطان خون عبارتند از:
- لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL). این شایع ترین شکل لوسمی دوران کودکی است. می تواند به غدد لنفاوی و سیستم عصبی مرکزی شما سرایت کند.
- لوسمی میلوژن حاد (AML). این دومین نوع شایع لوسمی دوران کودکی و یکی از شایع ترین اشکال برای بزرگسالان است.
- لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL). این شایع ترین شکل لوسمی بزرگسالان است. برخی از انواع CLL برای سال ها پایدار خواهند بود و نیازی به درمان ندارند. اما در مورد دیگران، بدن شما قادر به ایجاد سلول های خونی طبیعی نیست و به درمان نیاز خواهید داشت.
- لوسمی میلوژن مزمن (CML). با این فرم، ممکن است علائم قابل توجهی نداشته باشید. ممکن است تا زمانی که آزمایش خون معمولی انجام ندهید، تشخیص داده نشود. افراد 65 سال و بالاتر در معرض خطر بیشتری از این نوع هستند.
تشخیص لوسمی
پزشک شما باید علائم سرطان خون را در خون یا مغز استخوان شما بررسی کند. آنها ممکن است آزمایشاتی از جمله:
آزمایشات خون شمارش کامل خون (CBC) تعداد و بلوغ انواع مختلف سلول های خونی را بررسی می کند. اسمیر خون به دنبال سلول های غیرعادی یا نابالغ است.
بیوپسی مغز استخوان. این آزمایش شامل مغز استخوان لگن شما با یک سوزن بلند است. می تواند به پزشک شما بگوید که چه نوع لوسمی دارید و چقدر شدید است.
ضربه ستون فقرات. این شامل مایع از نخاع شما می شود. این می تواند به پزشک شما بگوید که آیا لوسمی گسترش یافته است یا خیر.
تست های تصویربرداری مواردی مانند سی تی اسکن، ام آر آی و اسکن PET می توانند علائم سرطان خون را تشخیص دهند.
تشخیص لوسمی
درمان سرطان خون
درمانی که دریافت می کنید بستگی به نوع سرطان خون شما، میزان گسترش آن و میزان سلامتی شما دارد. گزینه های اصلی عبارتند از:
- شیمی درمانی
- تابش - تشعشع
- درمان بیولوژیکی
- درمان هدفمند
- پیوند سلول های بنیادی
- عمل جراحي
شیمی درمانی از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی در خون و مغز استخوان شما استفاده می کند. می توانید دارو را دریافت کنید:
- از طریق شلیک به ورید یا عضله
- به عنوان یک قرص
- به مایع اطراف نخاع شما
تابش از اشعه ایکس پرانرژی برای کشتن سلول های سرطان خون یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می کند. شما می توانید آن را در سراسر یا تنها در یک قسمت از بدن خود که در آن سلول های سرطانی زیادی وجود دارد، مبتلا شوید.
درمان بیولوژیکی که ایمونوتراپی نیز نامیده می شود، به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند تا سلول های سرطانی را پیدا کرده و به آنها حمله کند. داروهایی مانند اینترلوکین و اینترفرون می توانند به تقویت دفاع طبیعی بدن در برابر سرطان خون کمک کنند.
درمان هدفمند از داروهایی برای مسدود کردن ژنها یا پروتئینهای خاصی استفاده میکند که سلولهای سرطانی برای رشد به آنها نیاز دارند. این درمان میتواند سیگنالهایی را که سلولهای لوسمی برای رشد و تقسیم استفاده میکنند، قطع جریان خون یا کشتن مستقیم آنها متوقف کند.
پیوند سلول های بنیادی سلول های سرطان خون در مغز استخوان شما را با سلول های جدیدی که خون می سازند جایگزین می کند. پزشک شما می تواند سلول های بنیادی جدید را از بدن خود یا از یک اهدا کننده دریافت کند. ابتدا، دوزهای بالایی از شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی در مغز استخوان خود خواهید داشت. سپس، سلول های بنیادی جدید را از طریق تزریق به یکی از رگ های خود دریافت خواهید کرد. آنها به سلول های خونی جدید و سالم تبدیل خواهند شد.
عمل جراحي. اگر طحال شما پر از سلول های سرطانی باشد و به اندام های مجاور فشار وارد کند، پزشک می تواند آن را خارج کند. به این روش اسپلنکتومی می گویند.
توسط :
محمد حسینی
بخش :
معرفی سایت های مفید
زمان انتشار :
3 سال پیش
آخرین بروزرسانی :
1 سال پیش