یکتا

تفاوت میلگرد ساده و آجدار به همراه استاندارد تولید

میلگرد یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی است که به دو صورت ساده و آجدار ساخته می شود. از انواع میلگرد در صنایع مختلف به ویژه ساختمان سازی استفاده شده و با هدف مقاوم سازی بالاتر همراه با بتن اجرا می شود. شما می توانید انواع ستون ­های بتنی یا زیرسازی های ایجاد شده در ساختمان ها را ببینید که در راستای مقاوم­ سازی در برابر عواملی مانند زلزله از میلگرد استفاده نموده اند.وجود تفاوت در ابعاد، سایز، طول و شکل ظاهری میلگرد ها باعث شده است کاربرد و ساختار این میلگرد ها به کل متفاوت باشد، از این رو نیاز است حتما در زمان خرید و استفاده به تفاوت موجود در بین میلگردها دقت کافی داشت. در این مقاله سعی شده است به بیان تفاوت های میلگرد ساده و آجدار بپردازیم.

میلگرد یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی است

از میلگردهای ساده چه می دانید؟

میلگرد ساده به میلگردی گفته می شود که دارای سطح مقطع گرد و بدون هیچ گونه آج و شیاری بر روی بدنه آن است. از انواع میلگردهای ساده یا داکتیل (a1) ، به جهت ویژگی هایی که دارند، در صنایع مختلف استفاده می شود. آن ها اغلب در آهنگری و جوشکاری، به کار گرفته می شوند. می توانید این محصولات را در طول های استاندارد شده 6 تا 12 متر تهیه کنید که دارای قطرهای متفاوت و استاندارد شده ای از 6 الی 200 میلیمتر می باشند. از کوچکترین سایز آن تا بزرگترین سایز آن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.

از میلگردهای ساده چه می دانید؟

منظور از میلگردهای آجدار چیست؟

اگر بخواهیم توصیفی از میلگرد آجدار داشته باشیم، باید بگوییم میلگرد آجدار میلگردی است که بر روی بدنه آن آج هایی وجود دارد که البته نوع آج های آن متفاوت هستند. برخی از میلگردهای آجدار، دارای آج هایی به شکل مارپیچ بوده که به صورت منظم و یکنواخت در تمام سطح میلگرد اجرا شده و دارای درصد کربن متفاوتی در انواع مختلف است. همین امر باعث می شود تا قابلیت خمش و سختی آن ها نیز متفاوت باشد. انواع میلگرد A2، A3 و A4 از این دسته هستند. همین تفاوت میلگرد ساده و آجدار باعث شده است که از نوع آجدار، برای ساختمان سازی استفاده شود. البته انواع دیگر آج های میلگرد عبارتند از آج جناغی و مرکب که هر کدام دارای ویژگی ها و مشخصات فیزیکی مختص به خود هستند.

منظور از میلگردهای آجدار چیست؟

استانداردهای تولید میلگرد

به طور کلی، برای تولید میلگردها، قواعد و استانداردهایی تعیین شده است که می بایست در زمان تولید تمام آن ها مورد استفاده قرار گیرند و بر اساس همان ها میلگرد تولید گردد. این استانداردها باعث می شوند هر میلگرد بتواند ویژگی ها و ساختار خاص خود را داشته باشد و در زمان استفاده بتوان بر همین ویژگی ها تکیه کرد. استانداردهای فیزیکی مورد استفاده برای تولید میلگرد شامل موارد ذیل می شود:

  • شکل ظاهری: شامل ساده یا آجدار بودن میلگردها می شود.
  • ترکیب شیمیایی: عناصری همچون منگنز، کربن، گوگرد، سیلیسیم و نیتروژن را در نظر می گیرند.
  • مشخصات هندسی: در نظر گرفتن قطر، طول و میزان رواداری را در میلگرد ارزیابی می کنند.
  • کیفیت مکانیکی: استحکام کششی و تسلیم، به همراه میزان افزایش طول نسبی منظور می‌ شود که تولیدکنندگان موظف به اعلام کردن آن هستند.

باید اشاره کنیم که مهم ترین استاندارد هایی که در خصوص میلگرد در نظر گرفته می شود، شامل استاندارد روسی، آیین نامه بتن ایران و استاندارد میلگرد در ایران می شود که بر تفاوت میلگرد ساده و آجدار نیز نقش دارد.

اما استانداردهای تولید میلگرد چه مواردی هستند؟

استاندارد میلگرد روسی: استاندارد روسی استاندارد کشور روسیه GOST 5781 است که کارخانه های بسیاری از این استاندارد برای تولید میلگرد استفاده می کنند و طبق این استاندارد میلگردها را در سه دسته و تا سایز 40 تولید می کنند. از جمله کارخانه ای که میلگردهای خود را بر اساس آن تولید می کنند، کارخانه ذوب آهن اصفهان است.

استاندارد میلگرد در ایران: این استاندارد توسط سازمان ملی استاندارد ایران که برگرفته از استانداردهای اروپا EN، آلمان DIN، ژاپن GIS، آمریکا ASTM و استاندارد جهانی ISO اجرا می شود.

آیین نامه بتن ایران: این مورد نیز یکی دیگر از استانداردهایی است که در ایران برای تولید میلگرد به کار گرفته می شود و طب این آیین نامه مقاومت تسلیم میلگرد بیشتر از 400 مگا پاسکال نیست.

تفاوت میلگرد ساده و آجدار از نظر سایز و جنس

برای بررسی تفاوت های موجود میان این دو نوع میلگرد، لازم است که آن ­ها را از نظر جنس، کاربرد و سایز مورد بررسی قرار دهیم. تفاوت موجود در هر یک از این موارد خود مشخص کننده تمایز موجود در این میلگردها است.

تفاوت در سایز

یکی از نکاتی که در تفاوت ها مطرح می باشد این است که آن ها دارای میزان مشخصی از وزن و سایز هستند. این مقادیر مطابق با استاندارد جهانی می باشد. نوع آجدار را می توانید در شکل کلاف و شاخه و در اندازه های بین 8 تا 40 میلیمتر تهیه کنید.

این در حالی است که نوع ساده در سایزهای 8 تا 20 میلی­متر بوده و در دو شکل کلاف و شاخه تولید می شود. از این نوع میلگرد در کاربردهای صنعتی استفاده می کنند.

استحکام و مقاومت میلگرد

در بیان تفاوت میلگرد ساده و آجدار ، باید اشاره کنیم که مواد تشکیل دهنده آن ها، دارای تفاوت زیادی در ساختار است. به گونه ای که استحکام کششی و قدرت متفاوتی داشته و همین امر باعث می شود دارای تفاوت هایی در ماندگاری و مقاومت در مقابل فرسایش ها داشته باشند. از همین روست که بایستی هنگام انتخاب میلگردها به نوع سازه، منطقه و مکان آن توجه داشته و گزینه مناسب را انتخاب کرد.

مواد تشکیل دهنده و جنس آن

اما هنگامی که در خصوص مواد تشکیل دهنده و جنس میلگردها صحبت به میان می آید، باید گفت که در انواع میلگرد اروپایی، گالوانیزه، فولاد کربن و فولاد استنلس ارائه می شود که هر یک به دلیل نوع استحکامی که دارند، در کاربری های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند. میلگرد ساده و آجدار نیز دارای تفاوت هایی در مواد تشکیل دهنده می باشند و همین مواد تشکیل دهنده باعث می شوند که برخی از این میلگردها دارای قابلیت جوشکاری و برخی این قابلیت را نداشته باشند.

تفاوت های میلگرد ساده و آجدار در روش تولید

روش تولید در این نوع میلگردها متفاوت بوده و متناسب با شرایط اقلیمی، دارای روند خاصی است. تفاوت میلگرد ساده و آجدار در این فرآیندها مشهود است. البته لازم به ذکر است فرآیند تولید هر نوع میلگرد می تواند در ویژگی های ساختاری میلگرد نیز تاثیر گذار باشد.

روش آلیاژی برای تولید میلگرد

در روش آلیاژی، فروآلیاژها به فولاد اضافه شده و شمشی که در نهایت تولید می شود، در روند نورد قرار گرفته و به شکل دلخواه ساخته خواهد شد. در نهایت، میلگردها را در فضای باز قرار داده تا به آهستگی خنک شوند. محصولی که در نهایت در این روش حاصل می شود، دارای خواص شیمیایی و مکانیکی یکنواختی بوده و می ­تواند فشار و کشش مناسبی را به صورت یکدست در تمامی سطح از خود نشان دهد.

روش حرارتی برای تولید میلگرد

اما در روش حرارتی یا ترمکس، شمش مورد استفاده، کلاس آنالیز شیمیایی کمتری دارد. این فرآیند، برای ایجاد مقاومت بیشتر صورت می گیرد و هنگامی که میلگرد دارای حرارت زیادی است، به سرعت از لوله های آب عبور داده میشود تا خنک شده و حرارت خود را از دست بدهد. این تفاوت میلگرد ساده و آجدار و نحوه تولید آن ها، باعث می ­شود که دارای کاربرد متفاوتی بوده و در سازه هایی که دارای فشار زیاد هستند، مورد استفاده قرار گیرد.

خواص مکانیکی میلگردها

نکته دیگری که در تفاوت میلگردها می توان بررسی نمود، خواص مکانیکی آن ها می باشد. به طور معمول، این نوع از محصولات را بر اساس استانداردهای تولیدی، طبقه بندی می کنند. در ایران، عمدتا میلگردهای فولادی در ذوب آهن اصفهان تولید شده و مطابق با استانداردهای روسی می ­باشد که بر چهار دسته تقسیم شده اند:

استانداردهای تولید میلگرد

میلگرد نوع A1

این نوع از میلگرد، دارای شکل ساده و بدون آج است که در دسته بندی میلگردهای نرم قرار می ­گیرد. این نوع از محصول، به عنوان داکتیل شناخته شده و می­ توان آن را تغییر شکل داده یا روی آن ها جوشکاری کرد.

میلگرد نوع A2

این نوع از محصول نیز کمترین مقاومت کششی را داشته و در رده میلگردهای نیمه خشک یا نیمه سخت قرار می گیرد. آن ها به شکل آجدار مارپیچ بوده و به شکل یکنواخت یا دوکی تولید می شوند. در بیان تفاوت میلگرد ساده و آجدار باید گفت که عمدتا از این محصول، در مش بندی و ساختمان سازی استفاده می ­شود. از سویی دیگر، امکان جوشکاری وجود دارد، هر چند که چندان روش متداولی نیست!

میلگرد نوع A3

این نوع از میلگرد که در دسته بندی نوع سخت و خشک قرار می گیرد. آج هایی این مدلی از میلگرد، به شکل هفت و هشت و به حالت ضرب دری فرم گرفته اند. از این نوع میلگرد در ساختمان سازی استفاده می شود، اما به جهت خشک بودن، قابل تغییر شکل نیست و برای عملیات جوشکاری، گزینه مناسبی نخواهد بود.

میلگرد نوع A4

این میلگرد نیز در دسته بندی میلگرد آجدار قرار می‌ گیرد که در مقایسه با دیگر موارد کاربرد کمتری دارد. البته این میلگرد قابلیت جوشکاری دارد و می توان گفت از یکی از مستحکم ترین نوع میلگردها به حساب می آید.

در این قسمت از محتوا به بیان تفاوت های میلگرد از نظر استاندارد و آنالیز تولید پرداخته شد. اما تنها نمی توان به این نکته ها اکتفا کرد، و نیاز است بیشتر از جزئیات تفاوت میلگرد A1 A2 A3 A4 بدانید، برای این کار حتما این مقاله را بخوانید.

کلام آخر

میلگرد ساده و میلگرد آجدار دو نوع از انواع میلگرد است که به صورت گسترده در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. استانداردهای مورد استفاده برای تولید میلگرد می تواند تاثیر بسزایی در تولید میلگرد و ویژگی های فیزیکی و ساختاری آن دارد. استانداردها در کارخانه های تولیدکننده می تواند مشخص کننده کیفیت محصولات تولید شده در آن کارخانه باشد. از این رو می بایست در زمان انتخاب میلگرد به استاندارد تولید آن نیز توجه ویژه ای داشت. شما می توانید پیش از خرید انواع این محصولات، جهت سازه خود، ابتدا با توجه به تفاوت میلگرد ساده و آجدار ویژگی های هر یک را بررسی کرده و سپس مطابق با سازه خود، قیمت میلگرد آجدار را مقایسه کرده و آن ها را تهیه کنید.

نظرات: 0 مشاهده