اریترومایسین چيست ؟ عوارض ، تداخل و نحوه مصرف erythromycin
اریترومایسین چیست و چه کاربردی دارد؟
اریترومایسین نوعی آنتی بیوتیک از گروه آنتی بیوتیک های ماکرولید است که با کاهش تولید پروتئین های مورد نیاز باکتری ها در بدن ، باعث از بین رفتن باکتری ها و عفونت های ناشی از باکتری می شود .
توجه : در صورتی که از داروهایی مانند : پیموزاید و دی هیدروگوتامین استفاده می کنید . به پزشک اطلاع دهید . این دارو ها و برخی از سایر داروها می توانند با اریترومایسین تداخل ایجاد کنند . ممکن از با تغییر ساعات مصرف برخی از داروها ، بتوان از برخی از تداخلات جلوگیری کرد . برای این منظور با پزشک خود مشورت کنید .
ققبل از تجویز اریترومایسین در صورتی که هرگونه بیماری قلبی ، کبدی ، سطح پایین پتاسیم و منیزیم در خون و میاستنی گراویس دارید به پزشک خود اطلاع دهید . در صورتی که با مصرف اریترومایسین ، علائم بیماری شما بهبود پیدا کرد ، دوره مصرف دارو را کامل کنید و هیچگاه بدون نظر پزشک ، مصرف دارو را قطع نکنید .
این کار باعث ایجاد مقاومت عفونت های بدن در مقابل اریترومایسین می شود . داروهای آنتی بیوتیک و همچنین اریترومایسین می تواند باعث اسهال شود. به صورت خودسرانه از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید . اینکار می تواند عوارض جانبی ناخواسته و گاهی خطرناک ایجاد کند. اگر دچار اسهال خونی شدید ، حتما با پزشک تماس بگیرید . قبل از تجویز دارو توسط پزشک ، در صورتی که هر کدام از این شرایط را دارید به پزشک خود اطلاع دهید :
- اگر هرگونه بیماری کبدی دارید
- در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی
- اگر دچار آریتمی قلبی و یا هرگونه مشکلات قلبی دیگری هستید
- در صورتی که سطح پتاسیم و منیزیم خون شما پایین است
- در صورت داشتن سابقه سندرم کیوتی طولانی (QT syndrome)
- اگر دچار میاستنی گراویس هستید
- در صورتی که داروهایی برای درمان اختلال ریتم قلب مصرف می کنید .
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد حاملگی دارید
- اگر در دوران شیردهی هستید و به نوزاد شیر می دهید
مصرف اریترومایسین در بارداری
این دارو در گروه B قرار دارد و به نظر نمی رسد برای جنین و مادر مضر باشد . در هر صورت قبل از مصرف به پزشک خود اطلاع دهید
مصرف اریترومایسین در شیردهی
این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود و می تواند برای سلامت نوزاد مضر باشد . در دوران شیردهی نباید اریترومایسین مصرف کنید و یا اگر مجبور به مصرف این دارو هستیید نباید به نوزاد شیر بدهید . در هر صورت تصمیم نهایی با پزشک شماست و شما باید دقیقا طبق نظر دکتر رفتار کنید .
توجه : اریترومایسین می تواند آزمایشات تشخیصی را تحت تاثیر قرار دهد . در دوره مصرف این دارو در صورتی که نیاز به آزمایشات تشخیصی پزشکی دارید ، مصرف اریترومایسین را به پزشک خود اطلاع دهید
در صورت فراموش کردن مصرف اریترومایسین چه کنم ؟
در صورتی که مصرف یک وعده از داروی خود را فراموش کرده اید ، به محض یادآوری ، دوز خود را مصرف کنید . اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، برای جلوگیری از مصرف بیش از حد دارو ، دوز فراموش شده را رها کنید . مصرف آنتی بیوتیک ها به صورت منظم و سر ساعت ، اهمیت بسیار زیادی دارد .
در صورت مصرف بیش از حد اریترومایسین چه کنم ؟
در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با اریترومایسین مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید .اوردوز و مسمومیت با اریترومایسین می تواند کشنده باشد . خودکشی نمایشی با این دارو روش مناسبی برای جلب توجه نیست .
عوارض اریترومایسین
این دارو مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد . شما ممکن است هیچکدام از این عارضه ها را در خود مشاهده نکنید و یا چندین نشانه ، به صورت همزمان در شما مشاهده شود . پزشک شما به این دلیل این دارو را برای شما تجویز کرده است چون معتقد است فواید مصرف اریترومایسین از عوارض آن برای شما بیشتر است .
در صورتی که با مصرف اریترومایسین هرگونه علائمی از آلرژی مشاهده کردید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید . نشانه های حساسیت به این دارو عبارتند از :خارش و قرمز شدن چشم ، آبریزش بینی ، خشکی دهان و گلو ، تورم زبان و لب ، عطسه و سرفه ، تنگی نفس ، خارش پوست ، گرفتگی گوش و ...
برخی از عوارض جانبی اریترومایسین عبارتند از :
- اسهال / شکم درد / تهوع / استفراغ / درد معده / سوزش سردل / کاهش اشتها
- سردرد / سرگیجه
- گرفتگی گوش / کاهش شنوایی / زنگ زدن گوش
- افزایش ضربان قلب / تپش قلب / مشکل در ریتم قلب
- احساس خستگی / بی حوصلگی در طول روز
- زرد شدن پوست و چشم
- افزایش وزن / افزایش آب زیر پوستی / تورم دست ها و پاها و دور شکم / غبغب / پف کردن پلک و زیر چشم
- زخم شدن دهان / نقطه های سفید در دهان / زخم شدن لثه
- کاهش ادرار / تکرر ادرار / تغییر رنگ ادرار / قطع شدن ادرار در زمان دفع / کاهش فشار ادرار / درد و سوزش در زمان ادرار کردن
میزان و دوز مصرف اریترومایسین
برای درمان کامپیلوباکتر (Campylobacter) در بزرگسالان :
در عفونت خفیف تا متوسط معمولا اریترومایسین 250 الی 500 میلی گرم یا 400 الی 800 میلی گرم به صورت خوراکی و هر 6 ساعت یکبار در عفونت های شدید به صورت 1 الی 4 گرم به صورت اریترومایسین تزریقی هر 6 ساعت یکبار
برای درمان عفونت شانکروئید ( chancroid )
عفونت خفیف تا متوسط میزان 250 الی 500 گرم اریترومایسین یا 400 الی 800 گرم ، به صورت خوراکی و هر 6ساعت یکبار در عفونت شدید 1 الی 4 گرم به صورت آمپول اریترومایسین در دوزهای تقسیم شده و هر 6 ساعت یکبار میزان مصرف اریترومایسین در عفونت های لنفوژن روی لومیا دنیم ، پنومونی مايکوپلاسما ، اورتریت گنوکوکی (gonococcal urethritis) ، عفونت گوش میانی(Otitis Media) ،فارنژیت ،پنومونی ، عفونت پوستی ، سیفلیس ، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ،برونشیت ، عفونت کلامیدیا ، بیماری لایم ، مانند دوز مصرفی عفونت شانکروئید میباشد .
مصرف اریترومایسین برای پیشگیری از التهاب درونشامه قلب (آندوكاردیت باكتریال یا اِندوکاردیت Endocarditis)
1 گرم یا 800 میلی گرم به صورت خوراکی دوساعت قبل از عمل و سپس نصف این مقدار شش ساعت بعد از عمل
توجه : تعیین مقدار مصرف هر دارویی به عهده پزشک می باشد و این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی بوده و به هیچ عنوان جایگزین تجویز پزشک نیست . این مجله اینترنتی هیچگونه مسئولیتی در این مورد ندارد و هرگونه مسئولیت سوء مصرف دارو ، به عهده مصرف کننده محترم میباشد .
تداخل دارویی اریترومایسین
این دارو می تواند با برخی از داروهایی که مصرف می کنید تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود.ممکن است با تغییر زمان مصرف برخی از این دارو ها بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد . برای این منظور باپزشک خود مشورت کنید و در زمان تجویز اریترومایسین تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک توضیح دهید . اریترومایسین با طیف وسیعی از داروها تداخل دارد .
برخی از داروهایی که با اریترومایسینتداخل دارند عبارتند از :
- داروهای ضدویروس مانند داروهایی که برای هپاتیت و HIV ایدز تجویز می شوند
- داروهای ضد قارچ
- بسیاری از آنتی بیوتیک ها مانند : آزیترومایسین و داکسی سایکلین و ...
- داروهای ضد سرطان
- داروهایی که کلسترول خون را کاهش می دهند مانند آتورواستاتین و ...
- داروهای درمان و جلوگیری از مالاریا
- داروهای کاهش فشار خون مانند کاپتوپریل و ...
- داروهای درمان انواع بیماری های قلبی
- داروهایی که برای جلوگیری از رد پیوند در پیوند اعضا مورد استفاده قرار میگیرند
- داروهای درمان افسردگی
- دیازپام / کلونازپام / متادون / ترامادول / اگزازپام / استامینوفن / سیتریزین / ایمی پرامین / آمی تریپتیلین و ...
تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com ©
توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۱۱/۰9 منتشر شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد . این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید