تتراسایکلین - عوارض -تداخل دارویی - tetracycline
تتراسایکلین چیست ؟
تتراسایکلین نوعی آنتی بیوتیک است که با عفونت های ناشی از باکتری مبارزه می کند . از این دارو برای درمان عفونت هایی مانند : عفونت روده ، پوست ، جوش و آکنه ، عفونت دستگاه تنفسی و ریه ، عفونت های ادرار ، عفونت روده ، عفونت های دستگاه تناسلی ، گره های لنفاوی ، سیفلیس ، گونوره یا کلامیدیا و ... استفاده می شود . در ایران از تتراسایکلین در کاهش علائم و جلوگیری از پیشرفت جوش صورت و آکنه های شدید استفاده می شود .در برخی از موارد زمانی که بیماری هایی مانند سياه زخم (Anthrax Charbon) ، عفونت لیستریا ، کلستریدیوم ، در مقابل پنی سیلین و یا سایر آنتی بیوتیک ها مقاوم شده است ، از تتراسیکلین استفاده می شود .
در صورتی که دوره درمان شما به پایان رسیده است ولی مقداری از داروی شما باقی مانده است ، داروی باقی مانده را دور بریزید . مصرف تتراسایکلین تاریخ گذشته می تواند به کلیه شدیدا آسیب برساند . در دوره مصرف تتراسایکلین از قرار گرفتن در مقابل نور مستقیم خورسید و اشعه UV خودداری نمایید . توصیه میشود هنگام خروج از منزل از کرم های ضد آفتاب متناسب با پوستتان استفاده کنید . در دوره مصرف این دارو ، برنزه نکنید و از دستگاه سولاریوم دوری کنید . در صورتی که به تتراسایکلین یا سایر داروهای مشابه
مانند : داکسی سایکلین ، آزیترومایسین ، مینوسیکلین ، دمکلوسیکلین و ... حساسیت دارید نباید این دارو را مصرف کنید . در زمان تجویز این دارو در صورتی که هر کدام از شرایط زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید .
- اگر هرگونه بیماری کبدی دارید
- در صورتی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستید .
- اگر باردار هستید و یا قصد حاملگی دارید
- در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به نوزاد شیر می دهید .
مصرف تتراسایکلین در بارداری
مصرف این دارو در دوران بارداری می تواند عوارضی بر روی دندان ها و استخوان های جنین داشته باشد . مصرف تتراسایکلین در نیمه دوم بارداری می تواند باعث تغییر رنگ مادام العمر دندان های کودک شود . در صورتی که باردار هستید و یا در زمان مصرف این دارو متوجه حاملگی خود شدید ، به پزشک خود اطلاع دهید . مصرف این دارو ممکن است باعث تولد نوزاد نارس شود .
مصرف تتراسایکلین در دوران شیردهی
این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود و می تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد . تتراسایکلین بر روی استخوان ها و دندان های نوزاد تاثیر می گذارد و می تواند باعث تغییر رنگ همیشگی دندان کودک شود . در دوران شیردهی از تتراسایکلین استفاده نکنید و یا اگر مجبور به استفاده از این دارو هستید ، به نوزاد شیر ندهید . در هر صورت باید طبق تجویز پزشک رفتار کنید.
نحوه مصرف تتراسایکلین
هر دارویی باید دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف شود . کپسول تتراسایکلین معمولا باید با معده خالی و حداقل 2 ساعت قبل و یا بعد از وعده غذایی مصرف شود .این دارو را با شیر ، ماست و سایر محصولات لبنی مصرف نکنید مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد . شیر و لبنیات می تواند میزان تاثیر گذاری این دارو را کاهش دهد .
در صورتی که عمل جراحی در پیش دارید ، مصرف تتراسایکلین را به پزشک جراح اطلاع دهید .در صورتی که این دارو را به مدت طولانی مصرف کنید ، نیاز به آزمایشات پزشکی منظم دارید تا از عوارض جانبی احتمالی مصرف دراز مدت تتراسایکلین جلوگیری شود . هیچ گاه از تتراسایکلین تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید چون ممکن است به کلیه های شما آسیب شدید وارد شود . در صورتی که با مصرف این دارو علائم بیماری شما بهبود پیدا کرد ، مصرف دارو را قطع نکنید و دوره درمان را کامل کنید .
قطع مصرف دارو می تواند باعث ایجاد مقاومت در برابر تتراسایکلین شود . این دارو برای بیماری فعلی شما تجویز شده است . در موارد مشابه این دارو را به دیگران پیشنهاد نکنید.
در صورت فراموش کردن مصرف یک وعده تتراسایکلین چه کنم ؟
در صورتی که مصرف یک وعده از دارو خود را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری ، داروی خود را مصرف کنید . در صورتی که به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، دوز فراموش شده را رها کنید.برای تاثیر گذاری بهتر این دارو ، بسیار مهم است که دوز های تعیین شده را به صورت منظم و سر وقت مصرف کنید.
در صورت مصرف بیش از حد تتراسایکلین چه کنم ؟
در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با تتراسایکلین ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . اوردوز و مسمومیت با تتراسایکلین می تواند کشنده باشد و عوارض جانبی شدیدی در پی دارد . خودکشی نمایشی با تتراسایکلین روش مناسبی برای جلب توجه دیگران نیست .
داروهای آنتی بیوتیک می توانند باعث اسهال شوند . در صورتی که دچار اسهال خونی شدید ، حتما با پزشک تماس بگیرید و در دوره مصرف تتراسایکلین به صورت خودسرانه از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید .
عوارض تتراسایکلین
این دارو مانند سایر داروها متواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما بروز کند . پزشک شما به این دلیل این دارو را تجویز کرده است چون معتقد است فواید مصرف این دارو از عوارض آن برای شما بیشتر است .
در صورتی که با مصرف تتراسایکلین هرگونه نشانه ای از آلرژی مشاهده کردید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . علائم حساسیت به تتراسایکلین می تواند شامل این موارد باشد : خارش و قرمز شدن چشم ، آبریزش بینی ، خشکی دهان و گلو ، تورم لب و زبان ، تنگی نفس ، عطسه ، سرفه ، درد قفسه سینه و ...
سایر عوارض جانبی تتراسایکلین عبارتند از :
- تب / لرز / درد عضلانی / علائمی مانند علائم آنفولانزا
- سوزش پوست / قرمز شدن پوست / خارش پوست / زرد شدن پوست
- خونریزی آسان / خونریزی لثه / کبود شدن پوست با کوچکترین ضربه
- تهوع / استفراغ / ناراحتی معده / سوزش معده / از دست دادن اشتها / مشکل در قورت دادن غذا / زخم شدن دهان و لب / سیاه شدن زبان /
- زخم در ناحیه تناسلی و واژن/ خارش واژن / افزایش خونریزی پریود / تاخیر پریود / افزایش یا کاهش روزهای قاعدگی
- تغییر رنگ دندان ها
- تغییر رنگ ادرار / کاهش ادرار / تکرر ادرار / سوزش در زمان دفع ادرار / بد بو شدن ادرار
میزان مصرف تتراسایکلین
این دارو مانند تمام داروها باید دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف شود و اطلاعات موجود در این صفحه فقط جهت آگاهی بوده و جایگزین تجویز پزشک نیست .
میزان مصرف تتراسایکلین در بزرگسالان برای درمان جوش :
500 میلیگرم به صورت خوراکی و دوبار در روز به مدت دو هفته که به نوع عفونت و شدت آن بستگی دارد .
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان برونشیت :
500 میلی گرم به صورت خوراکی هر 6 ساعت یکبار به مدت 7 الی 10 روز که به شدت و نوع عفونت بستگی دارد.
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان عفونت کلامیدیا در بزرگسالان :
در عفونت مجاری ادراری ، آندوسکوپیک و یا روده که بدون عارضه باشد : 500 میلی گرم 4 بار در روز به حداقل 7 روز . در این مورد باید شریک جنسی بیمار نیز بررسی شده و در صورت لزوم تحت درمان قرار بگیرد .
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری :
500 میلی گرم خوراکی و هر 6 ساعت کیبار به مدت 14 روز همراه با بیسموت و مترونیدازول
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان آرتریت لایم :
کپسول تتراسایکلین 500 میلی گرم هر 6 ساعت یکبار به مدت 14 الی 30 روز که به شدت و نوع عفونت بستگی دارد .
دوز مصرف تتراسایکلین برای درمان سینه پهلو :
500 میلیگرم هر 6 ساعت یکبار به مدت 10 الی 21 روز که به میزان شدت و نوع عفونت بستگی دارد.
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان عفونت ریکتزیایی :
500 میلیگرم خوراکی هر 6 ساعت یکبار به مدت 7 روز
میزان مصرف تتراسایکلین برای عفونت دستگاه تنفسی فوقانی :
500 میلیگرم کپسول تتراسایکلین هر 6 ساعت یکبار له مدت 7 الی 10 روز که به شدت بیماری بستگی دارد .
میران مصرف تتراسایکلین در پوکی استخوان
500 میلی گرم به صورت خوراکی 4 بار در روز . درمان اولیه با داکسی سایکلین ممکن است برای بیماران حاد مورد نیاز باشد . مدت زمان درمان حداقل 10 الی 14 روز
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان اورنیتوزیس یا تب طوطی :
500 میلی گرم به صورت خوراکی و 4 بار در روز به مدت 10 الی 14 روز . در شروع درمان ممکن است مصرف داکسی سایکلین در موارد حا مورد نیاز باشد .
میزان مصرف تتراسایکلین برای درمان سیفلیس :
500 میلی گرم به صورت خوراکی و هر 6 ساعت یکبار به مدت 14 روز .
تداخل دارویی تتراسایکلین :
این دارو با برخی از داروهایی که در حال مصرف کردن هستید ممکن است تداخل داشته باشد و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود . ممکن است با تغییر ساعات مصرف داروها بتوان از برخی از این تداخلات جلوگیری کرد. برای این منظور با پزشک خود مشورت کنید . در زمان تجویز تتراسایکلین ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک خود گزارش دهید .
برخی از داروهایی که با تتراسایکلین تداخل دارند
- سایر آنتی بیوتیک ها مانند : داکسی سایکلین ، آزیترومایسین ، آموکسی سیلین ، آمپی سیلین و ...
- ایزوترتینوئین ، ترتینوئین
- داروهای جلوگیری از انعقاد خون مانند : وارفارین ، کومادین ، یانوتون
- داروهای ضد قارچ
- هرگونه داروی ملین
- مولتی ویتامین ها / مکمل های کلسیم / مکمل های منیزیم
- و...
پماد تتراسایکلین و نوع موضعی این دارو برای درمان عفونت های پوستی و جوش و آکنه مورد استفاده قرار می گیرد . مصرف پماد تتراسایکلین در کودکان زیر 11 سال ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود . مصرف پماد تتراسایکلین در دوران بارداری دقیقا مورد بررسی قرار نگرفته است و تاثیر این پماد بر روی جنین و مادر هنوز به طور کامل مشخص نیست ولی انتظار میرود مصرف پماد تتراسایکلین در دوران بارداری باعث مشکلات استخوانی در جنین شود .
مشخص نیست که آیا پماد تتراسایکلین از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود یا خیر . در زمان استفاده از پماد تتراسایکلین موضعی باید از مصرف الکل و سیگار خودداری کنید . پماد تتراسایکلین ممکن است باعث درمان جوش نشود ولی از پیشرفت و بدتر شدن جوش و آکنه جلوگیری می کند . قبل از استفاده از پماد ، صورت خود را با آب و صابون بشویید و خشک کنید .
مقدار کمی از کرم تتراسایکلین را روی محل مورد نظر قرار داده و با انگشت خوب بمالید . مواظب باشید که پماد تتراسایکلین به چشم ، بینی و دهان شما وارد نشود .
در صورتی که جوش های صورت شما بهبود یافت بازهم به مصرف پماد تا پایان دوره مصرف ادامه دهید . در صورتی که مصرف دارو را نیمه کاره رها کنید ، جوش های شما در برابر تتراسایکلین مقاوم خواهند شد . بسیار مهم است که وعده های مصرف پماد تتراسایکلین به صورت منظم و طبق تجویز پزشک رعایت کنید .
میزان مصرف پماد تتراسایکلین
- برای عفونت های پوستی : 1 الی 2 بار در روز
- برای جوش : دوبار در روز (صبح و عصر )
اثرات پماد تتراسایکلین معمولا در عرض 4 الی 6 هفته مشخص می شود . در صورتی که بیش از 8 هفته از این پماد استفاده می کنید و نشانه ای از بهبود مشاهده نکردید ، به پزشک خود اطلاع دهید . درمان و کنترل جوش صورت با پماد تتراسایکلین معمولا 6 الی 12 هفته به طول می انجامد . مصرف این پماد می تواند باعث زرد شدن رنگ پوست صورت شود . در زمان مصرف پماد تتراسایکلین از قرار گرفتن در مقابل نور مستقیم خورشید خودداری کنید . برنزه نکنید و از دستگاه های سولاریوم استفاده نکنید . تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com ©
توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۱۱/۰۷ منتشر شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد . این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید