لوزارتان - عوارض - تداخل - موارد مصرف losartan
لوزارتان چیست ؟
لوزارتان متعلق به گروه دارویی آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II میباشد که با تاثیر گذاری بر روی رگ های خونی ، جریان خون را بهبود بخشیده و باعث کاهش فشارخون می شود .از لوزارتان برای درمان فشارخون بالا و خطر بروز سکته مغزی در افراد مبتلا به بیماری های قلبی استفاده میشود . همچنین از این دارو در افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند و فشارخون بالایی دارند نیز استفاده می شود .
توصیه ها و نکاتی درباره مصرف لوزارتان
در زمان مصرف لوزارتان در صورت مشاهده هرگونه علائمی از حساسیت به این دارو سریعا با اورژانس تماس بگیرید . علائمی مانند : خارش و قرمز شدن چشم ها ، آبریزش بینی ، تنگی نفس و سرفه ، خشک شدن دهان و زبان ، تورم لب و زبان ، التهاب صورت و ...در موارد نادر مصرف لوزارتان میتواند باعث بروز نارسایی کلیوی شود . در صورتی که با مصرف این دارو علائمی مانند : درد عضلانی ، خستگی شدید و غیر قابل تحمل ، ضعف ، تب ، تیره شدن ادرار و ... مشاهده کردید به پزشک خود اطلاع دهید .
در زمان تجویز دارو ، موارد زیر را به پزشک اطلاع دهید :
- در صورتی که به لوزارتان حساسیت دارید
- اگر دیابت دارید
- در صورتی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستید
- اگر هرگونه بیماری کبدی دارید
- در صورتی که دچار نارسایی احتقان قلب هستید
- اگر سطح پتاسیم خون شما پایین است
- اگر باردار هستید
- در صورتی که در دوران شیردهی هستید
مصرف لوزارتان در دوران بارداری و حاملگی
این دارو در رده D قرار دارد و نباید در دوران بارداری و حاملگی مصرف شود . لوزارتان می تواند به جنین آسیب برساند مخصوصا در سه ماهه دوم و سوم بارداری ، مصرف لوزارتان می تواند باعث مرگ جنین شود . در دوره مصرف لوزارتان توصیه می شود از روش های موثر بارداری استفاده کنید . در صورتی که در دوره مصرف این دارو متوجه شدید که بارداری هستید ، سریعا به پزشک گزارش دهید .ممکن است نیاز باشد تا از داروهای جایگزین لوزارتان استفاده نمایید .
مصرف لوزارتان می تواند باعث مرگ جنین شود
مصرف لوزارتان در دوران شیردهی
انتقال این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد به صورت کامل مشخص نیست . معمولا مصرف لوزارتان در دوره شیردهی توصیه نمی شود . در هر صورت شما باید طبق تجویز پزشک متخصص رفتار کنید .
در دوره مصرف لوزارتان باید میزان فشار خون خود را به صورت منظم تحت نظر داشته باشید . اگر بعد از سه هفته مصرف لوزارتان ، فشارخون شما بهبود نیافت و تحت کنترل قرار نگرفت ، باید به پزشک خود اطلاع دهید .در زمان مصرف این دارو حتی اگر فشارخون شما در حالت نرمال قرار دارد ، باید مصرف دارو را ادامه دهید و از قطع خودسرانه این دارو خودداری کنید .
در صورت فراموش کردن مصرف لوزارتان چه کنم ؟
در صورتی که مصرف یک وعده از داروی خود را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری ، داروی خود را مصرف کنید . اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، دوز فراموش شده را رها کنید .
در صورتی که بیش از حد از داروی لوزارتان استفاده کنم چه می شود ؟
در صورتی که به صورت اشتباه و یا به قصد خودکشی با لوزارتان ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید ، با اورژانس تماس بگیرید . مصرف بیش از حد لوزارتان و مسمومیت با این دارو میتواند کشنده باشد . خودکشی نمایشی با داروی لوزارتان روش مناسبی برای جلب توجه نیست و میتواند عوارض جانبی جدی در پی داشته باشد .
عوارض مصرف لوزارتان
لوزارتان مانند سایر داروها میتواند عوارض جانبی در پی داشته باشد . شما ممکن است چند عارضه را به صورت همزمان تجربه کنید و یا هیچ کدام از این عوارض در شما بروز نکند . در صورتی که با مصرف لوزارتان هرگونه نشانه ای از حساسیت به این دارو مشاهده کردید با اورژانس تماس بگیرید . همچنین در موارد نادر ، لوزارتان میتواند باعث بروز نارسایی کلیوی شود .
سایر عوارض جانبی مصرف لوزارتان عبارتند از :
- مشکل حفظ تعادل / در زمان مصرف این دارو هنگام برخواستن از زمین و تغییر حالت از خوابیده و نشسته به ایستاده ، احتیاط کنید .
- سوزش ادرار / تغییر رنگ ادرار / کاهش ادرار / تکرر ادرار
- تنگی نفس / کم آوردن نفس در بالا رفتن از پله و پایین آمدن از شیب های تند /
- احساس سرگیجه / سردرد /خواب آلودگی / تغییرات خلقی / افزایش تشنگی / کاهش اشتها
- چاقی و افزایش وزن / تورم دست ها و پاها / پف کردن پلک ها و زیر چشم
- افزایش ضربان قلب / درد قفسه سینه
- درد پا / درد عضلات / گرفتگی عضلات
- اسهال / تهوع / استفراغ /
- بی خوابی / دیدن کابوس / حرف زدن در خواب / بیدار شدن در بین خواب شبانه
- ریزش مو / خارش سر / نازک شدن مو
چه داروهایی با لوزارتان تداخل دارد ؟
در زمان تجویز لوزارتان ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک گزارش دهید .برخی از داروهایی که با لوزارتان تداخل دارند عبارتند از :
- داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و ...
- سایر داروهای فشارخون
- داروهای قلب
- آسپرین و ایبوپروفن و سایر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند : ناپروکسن (Aleve)، سلکوکسیب، دیکلوفناک، اندومتاسین، ملوکسیکام و ...
لوزارتان با گریپ فروت تداخل دارد و نباید به صورت همزمان مصرف شود . برخی از پرهیز های خوراکی در زمان مصرف این دارو عبارتند از :
موز، سبزیجات برگ سبز، پرتقال، جایگزین های نمک | این خوراکی ها با لوزارتان و سایر داروهای فشارخون و قلب تداخل دارد مانند : کاپتوپریل (Capoten)، انالاپریل (Vasotec) و لیزینوپریل (Prinivil، Zestril) |
کلم بروکلی، کلم، اسفناج | با لوزارتان و داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل دارند . این خوراکی ها دارای پتاسیم بالایی هستند و میتوانند میزان ضربان قلب را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد عوارض جانبی جدی شوند . |
شیرین بیان | با لوزارتان و وارفارین تداخل شدید دارد . شیرین بیان حاوی گلیسیریزین است که ضربان قلب را تحت تاثیر قرار داده و مصرف همزمان شیرین بیان با این دارو میتواند باعث سکته قلبی و مغزی شود . |
الکل، آووکادو، موز، شکلات، | با لوزارتان تداخل دارند |
گریپ فروت | با لوزارتان تداخل داشته و اثر بخشی و عوارض جانبی این دارو را شدیدا افزایش می دهد . |
آرد سویا، گردو | میتواند تاثیرات درمانی و جذب لوزارتان را کاهش دهد |
تهیه و ترجمه اختصاصی : گروه سلامت /pamuh.com