چگونه از خودکشی جلوگیری کنیم؟علائم تصمیم به خودکشی

چه کسانی خودکشی میکنند ؟

تصویر مرتبط

خودکشی در حال حاضر یک نگرانی بهداشتی جهانی است . هرساله در امریکا بیش از 40 هزار نفر اقدام به خودکشی می کنند ( در زمان نوشتن این متن ، آمار دقیقی از آمار خودکشی در ایران که قابل استناد باشد یافت نشد ! ) به راحتی میتوان گفت 10 درصد از مرگ انسان در جهان به صورت خودکشی اتفاق می افتد .

این آمار واقعا ناراحت کننده و جدی است . نکته غم انگیز آنجاست که اغلب این خودکشی ها کاملا قابل پیشگیری هستند . ( مانند آن خودکشی معروف که شخص قبل از خودکشی در نامه ای نوشته بود در صورتی که قبل از رسیدن به محل خودکشی ، کسی با من صحبت کند ، خودکشی نخواهم کرد ) اغلب اوقات اگر اطرافیان فردی که خودکشی کرده است ، اطلاعات خوبی در این مورد داشتند و به تغییرات روحی و رفتاری فرد توجه میکردند ، ممکن بود این خودکشی هیچ وقت صورت نگیرد .

دانستن علائم و نشانه های اولیه تصمیم به خودکشی و همچنین روش های پیشگیری از آن میتواند نقش مهمی برای جلوگیری از این کار داشته باشد . برخی از این نشانه ها و علائمی که نشان میدهد کسی در معرض خودکشی کردن قرار دارد را در ادامه مطلب آورده ایم .

علائم و نشانه های خودکشی چیست ؟ از کجا بفهمیم کسی تصمیم به خودکشی دارد ؟

  •  مهمترین و جدی ترین نشانه تصمیم به خودکشی صحبت کردن درباره آن است . اگر کسی از نزدیکان شما درباره خودکشی کردن و تصمیم خودش به این کار با شما صحبت کرده است ، این صحبت ها را کاملا جدی بگیرید
  • صبحت کردن درباره ناامیدی زیاد و احساس پوچی و این که دیگر دلیلی برای زندگی کردن نیست
  • جستجو در اینترنت برای یافتن روش های خودکشی . در حال حاضر اکثر کسانی که تحت فشار مداوم هستند و مدت هاست که به خودکشی فکر میکنند ، معمولا روش های خودکشی را در گوگل و یا سایر موتورهای جستجو و شبکه های اجتماعی جستجو میکنند. مگر افرادی که به صورت ناگهانی و در اثر شوک ، سریعا تصمیم به خودکشی آنی ، میگیرند .
  • صحبت کردن درباره اینکه به آخر خط رسیده اند و درباره مشکل خاصی هیچ راه چاره و راه درمانی ندارند . اینکه نمیدانند چکار باید بکنند و راه فراری به ذهنشان نمی رسد .
  • صحبت درباره داشتن درد غیرقابل تحمل به دلیل بیماری و یا مشکلات روحی و ناامیدی برای حل آن
  • اعتیاد به الکل و مواد مخدر
  • دوری از خانواده و دوستان نزدیک و عدم تمایل به روابط اجتماعی
  • عصبانیت شدید و صحبت درباره انتقام گرفتن از دیگران
  • نترسیدن از خطراتی که می تواند باعث مرگ شود . مثلا رانندگی خیلی بد و با سرعت خیلی زیاد و بی احتیاطی
  • صحبت کردن درباره مرگ و راحت شدن از دنیای پر از مشکل
  • خداحافظی کردن با دوستان و خانواده برای همیشه ( این میتواند نشانه خودکشی در زمان خیلی نزدیک باشد )
  • بخشیدن اموال به دیگران و نداشتن پس انداز/ حساب رسی مالی به صورتی که انگار قصد کار کردن و ادامه فعالیت اقتصادی ندارد .

چه کسانی خودکشی می کنند ؟

عوامل و دلایلی که ممکن است باعث خودکشی شوند  :

خودکشی کردن به جنس و سن افراد بستگی ندارد . افراد در هر سنی و با هر جنسیتی ممکن است اقدام به خودکشی کنند. برخی از عوامل و دلایلی که ممکن است باعث خودکشی کردن شوند عبارتند از :

  •  افسردکی و اختلالات روانی
  • شرایط خاص پزشکی / ابتلا به بیماری هایی که درمان ندارند
  • درد دائمی و مزمن/ درد غیرقابل تحمل به دلیل بیماری جسمی
  • سابقه خودکشی قبلی
  • سابقه خودکشی در خانواده / سابقه بیماری های روانی و افسردگی در خانواده
  • مورد سوء استفاده و تجاوز جنسی قرار گرفتن / سابقه تجاوز جنسی در کودکی
  • آزاد شدن از زندان / بیرون آمدن از زندان بعد از سالهای طولانی ممکن است باعث ایجاد حس پوچی و تفکرات خودکشی شود.
  • مشاهده خودکشی دیگران / کسانی که صحنه خودکشی کردن دیگران را دیده باشند ، ممکن است در شرایطی ، تصمیم به خودکشی بگیرند .
  • مصرف برخی از داروها به خصوص داروهای درمان افسردگی ، داروهای آرامبخش ، مسکن و ... مانند : متادون ، ترامادول ، آمی تریپتیلین و ...
توجه: مردان نسبت به زنان خودکشی های موفق بیشتری دارند ولی اقدام به خودکشی در زنان معمولا بیشتر از مردان است . درصدی از خودکشی های زنان به صورت نمایشی و برای جلب توجه است که گاهی به مرگ ختم شده و یا باعث بروز عوارض جانبی جبران ناپذیر تا آخر عمر میشود .

برخی از آمار خودکشی :

اغلب مردم اینگونه تصور میکنند که خودکشی کردن به دلیل مشکلات و عدم توانایی تحمل آن است . در صورتی که بیشتر کسانی که دچار مشکلات بسیار سخت هستند ، هیچ وقت اقدام به خودکشی نمی کنند . خودکشی کردن معمولا به دلیل بیماری های روحی و روانی و افسردگی بروز میکند . در این بیماران ، وجود هرگونه مشکل و یا درد غیرقابل تحمل ، میتواند به خودکشی کردن ختم شود . خودکشی کردن در مردان اکثرا به صورت خودکشی با سلاح ، خودکشی به صورت خفه کردن خود با گاز و پریدن از ارتفاع اتفاق می افتد .

رایج ترین روش های خودکشی در زنان ، خودکشی با دارو ، زدن رگ و خفگی با گاز میباشد . خودکشی کردن در زنان 45 الی 65 ساله بیشتر بروز میکند در حالی که این سن برای مردان ، 75 سالگی است . 50 درصد مرگ های ثبت شده برای جوانان 15 الی 35 سال ، به صورت خودکشی کردن میباشد .

اقدامات و روش هایی برای جلوگیری از خودکشی

چگونه فردی را از خودکشی منصرف کنیم ؟

1 - اگر رفتارهای مشکوک به خودکشی و افسردگی در یکی از نزدیکان خود مشاهده میکنید ، بدون حاشیه و مقدمه چینی از او بپرسید " آیا داری به خودکشی کردن فکر میکنی ؟ " تحقیقات نشان داده است که درصد بسیار بالایی از کسانی که به خودکشی فکر میکنند ، به این سوال به صورت صادقانه جواب مثبت می دهند .

این جواب مثبت را کاملا جدی بگیرید .

2 - یکی از اقدامات مهم برای جلوگیری از خودکشی کردن ، دور کردن وسایل کشنده از فرد است  . این کار اصلا ساده نیست چون روش های خودکشی موجود نامحدود هستند . ولی با پرسیدن سوالاتی میتوان حدس زد که فرد مورد نظر ، بیشتر تمایل به استفاده از چه روش هایی برای خودکشی دارد.

برای مثال برخی تمایل به خودکشی با گاز دارند . اینگونه افراد نباید هیچ وقت در خانه تنها باشند و یا شبها تنها بخوابند . یا افرادی که از قرص های افسردگی و آرامبخش استفاده می کنند معمولا در صورت تمایل به خودکشی ، از همین قرص ها استفاده خواهند کرد . بهتر است مقدار بسیار محدودی قرص در اختیار فرد باشد و مصرف او در تمام مدت تحت نظر باشد .

3  - درباره تمایل خودکشی با او صحبت کنید . وقت بگذارید و به حرف های او گوش دهید . از او بپرسید که " چرا میخوای خودکشی کنی ؟ " این سوال میتواند باعث باز شدن موضوع و صحبت کردن درباره موضوع و مشکل شود . حتی اگر نتوانید مشکل او را حل کنید ، طبق تحقیقات اخیر ، صحبت کردن درباره دلیل تصمیم به خودکشی ، میتواند باعث کاهش بسیار شدید تمایل به خودکشی شود .

4 - همیشه در دسترس او باشید . به تماس های او همیشه پاسخ دهید . پیام های او را هیچگاه بدون جواب نگذارید حتی اگر نصف شب باشد . مطمئن باشید که همیشه تلفن در دسترس داشته باشد و شماره اورژانس را بداند . برخی از کسانی که اقدام به خودکشی میکنند در مراحل آخر پشیمان شده ولی به دلیل عدم دسترسی به تلفن و سایر وسایل ارتباطی ، جان خود را از دست میدهند .

5 - به پزشک او اطلاع دهید . کسانی که تصمیم به خودکشی دارند ،نیاز به دوره های روان درمانی و در مواردی به دارو درمانی ، دارند .

این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید.
تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com
نظرات: 5 مشاهده