چگونه به کودکان دارو بدهیم؟
یکی از کارهای چالش برانگیزی که والدین در دوران کودکی و نوزادی فرزندان خود تجربه میکنند؛ دادن دارو به آنها است. داروها روش درمانی ارائه شده برای بیشتر بیماریها و کمبودهای بدن هستند و به ناچار باید در دوران کودکی، بخشی از آنها توسط نوزاد یا کودک مصرف شود. اما شاید برای شما سوال ایجاد شد چگونه به کودکان دارو بدهیم؟. در این مقاله به معرفی نکاتی خواهیم پرداخت که میتوانند به شما در این راه کمک کنند.
چگونه به کودکان دارو بدهیم؟
بیشتر والدین عادت دارند با بیماریهای جزئی فرزندانشان مانند سرماخوردگی، دل درد و ... که بخشی طبیعی از دوران کودکی است، کنار بیایند. زمانی که این مشکلات زیاد جدی به نظر نمیرسند، نیازی به مراجعه به پزشک نیست و بهترین درمان خانگی اغلب استراحت، مراقبت و نوشیدن آب زیاد است؛ با این درمانها، اکثر بیماری های جزئی به طور طبیعی از بین می روند. چنانچه بیماری جدیتر از یک سرما خوردگی ساده بوده و باعث نگرانی شما شده است، میتوانید به پزشک مراجعه کنید تا درمانهای لازم مانند انواع قرص سرماخوردگی، خدمت شما ارائه شود. در صورت نیاز به دارو، نسخه ای دریافت خواهید کرد و پزشک باید به شما میگوید:
- نام کامل دارو چیست
- چه بیماری را درمان میکند
- چند بار باید مصرف شود
- قبل از غذا مصرف شود یا پس از غذا؟
- دوره مصرف آن چند ماهه است؟
نکاتی مهم برای دارو دادن به نوزادان و کودکان
دارو یا مکمل غذایی کودک را درست قبل از شیر دادن به نوزاد بدهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید این کار را نکنید؛ زیرا پیش از شیر دادن، کودک گرسنه است و احتمال قورت دادن دارو بیشتر خواهد بود. هنگام دادن دارو به کودک یا نوازد، گونه او را به آرامی نوازش کنید؛ این کار باعث میشود که نوزاد دهانش را باز کند. وقتی دهانش را باز کرد، مقدار کمی دارو را در دو طرف زبانش قرار دهید. اجازه دهید دارو را قورت دهد، سپس این روند را تکرار کنید تا دوز دارو تمام شود. از مخلوط کردن دارو با غذاهای مورد علاقه یا مورد نیاز کودکان خودداری کنید. کودک ممکن است با ورود طعم دارو به غذا، شروع به تنفر از غذاهای مورد علاقه خود کند. البته دقت داشته باشید برخی از داروها را میتوان در مقدار کمی آب میوه یا آب قند ریخت و سپس در اختیار کودک قرار داد تا آن را بنوشد. برای این کار حتما دستورالعمل های پزشک، پرستار یا داروساز خود را دنبال کنید. نکاتی مهم برای دارو دادن به نوزادان و کودکان برای دادن دارو به کودکان و نوزادان از قاشقهای موجود در خانه استفاده نکنید و از قطره چکان یا وسایل پزشکی دیگری که برای این کار تولید شدهاند، استفاده نمایید. در ادامه چند نکته ذکر شده است که میتوانند برای شما مفید باشند:- سعی کنید دارو را با مقدار کمی از غذاهای نرم مانند بستنی، پودینگ یا ژله مخلوط کنید تا کودک علاقه بیشتری به مصرف آن پیدا کند. ( از غذاهایی که کودک باید دائما مصرف کند مانند گوشت یا سبزیجات، به هیچ عنوان استفاده نکنید.)
- دارو را با مقدار کمی (1 تا 2 قاشق چایخوری) آب میوه یا آب شیرین مخلوط کنید، سپس دارو را با قاشق به او بدهید یا بگذارید کودکتان بنوشد.
- سعی کنید دارو را با مقدار کمی غذا که طعم قوی دارد مخلوط کنید. این کار به پنهان کردن طعم دارو کمک میکند.
- با کلمات به کودک خود توضیح دهید که چرا باید آن دارو را مصرف کند. به طور مثال بگویید " اگر این دارو را مصرف کنی باعث میشود دیگر دل درد نباشی".
- در صورت امکان، به کودک اجازه دهید نحوه و زمان مصرف دارو را انتخاب کند (یا اینکه کدام یک را اول مصرف کند).
- هر بار که کودکتان بدون مقاومت دارو را مصرف میکند، او را تحسین کنید.
- هرگز بلافاصله پس از تنبیه فرزندتان به او دارو ندهید زیرا ممکن است فکر کند دارو تنبیه است.
- هیچ وقت داروها را با نام آبنبات به کودک خود ندهید. اجازه دهید درک کند که آن دارو است و برای کاهش درد یا برطرف شدن بیماری، دارو را مصرف میکند.
- اگر کودک شما در بلعیدن قرص ها مشکل دارد، از پزشک خود بپرسید که آیا داروی تجویز شده به شکل دیگری وجود دارد یا خیر. کودکان کوچک گاهی اوقات داروها را بیرون میدهند یا از قورت دادن آنها خودداری میکنند. اگر این اتفاق افتاد و فکر میکنید فرزندتان دوز توصیهشده دارو را دریافت نمیکند، از پزشک خود بخواهید که شما را راهنمایی کند.
نکات ایمنی برای دادن دارو به نوزادان و کودکان
- دارو را مستقیماً در گلوی نوزاد نپاشید. این کار ممکن است باعث خفگی کودک شما شود.
- برای جلوگیری از خفگی، هر بار مقدار کمی دارو به کودک خود بدهید.
- صبر کنید تا کودک قبل از اینکه داروی بیشتری به او بدهید، تمام دارو را ببلعد.
- قبل از دادن دارو، برچسب را بخوانید.
- هرگز داروهای مایع را در قاشق آشپزخانه اندازه نگیرید.
- مقدار دقیق دارویی را که پزشک تجویز کرده را به کودک بدهید.
- اگر لازم است دارو را با غذا یا مایعات مخلوط کنید، از پزشک یا داروساز کودک خود بپرسید که چه غذاهایی را میتوان استفاده کرد. برخی از غذاها یا نوشیدنیها باعث میشوند که دارو خوب عمل نکند.
- نام، دوز و عوارض جانبی هر دارویی که کودکتان مصرف میکند را بیاموزید.
- پزشک این دارو را فقط برای کودک شما تجویز کرده است، پس آن را به دیگری ندهید.
- بدون مشورت با پزشک کودک ، مصرف دارو را قطع نکنید یا مقدار آن را تغییر ندهید.
- پس از اتمام تاریخ انقضای درج شده روی ظرف از هیچ دارویی استفاده نکنید.
- داروها را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.