رانیتیدین - عوارض - تداخل دارویی - Ranitidine

رانیتیدین نوعی آنتی هیستامین نوع 2  است . هیستامین نوع 2 باعث تحریک ترشح اسید معده میشود .  رانیتیدین با سرکوب هیستامین نوع دو باعث کاهش ترشح اسید معده شده و  در درمان زخم معده و روده استفاده می شود . رانیتیدین همچنین برای درمان ریفلاکس معده مورد استفاده رار میگیرد .

رانیتیدین - عوارض - تداخل دارویی - Ranitidine

توجه : مصرف رانیتیدین می تواند خطر ابتلابه بیماری ذات الریه و سینه پهلو (پنومونی) را افزایش دهد . در صورتی که در دوره مصرف رانیتیدین علائمی شامل : سرفه های شدید و مداوم همراه با خلط سبز و یا زرد ، مشاهده کردید ، به پزشک اطلاع دهید .

در صورتی که به رانیتیدین آلرژی دارید نباید از این دارو استفاده کنید . علائم آلرژی به رانیتیدین می تواند شامل : آبریزش بینی ، خشک شدن گلو و زبان ، تورم زبان و لب ، سرفه ، خارش پوست و ... باشد . در صورتی که هرگونه بیماری کلیوی و یا اختلال کبدی دارید و یا دچار بیماری پورفیری هستید ، قبل از مصرف رانیتیدین با پزشک مشورت کنید .

توجه : حمله قلبی معمولا با سوزش سردل استباه گرفته می شود . در صورتی که علائم حمله قلبی دارید از رانیتیدین استفاده نکنید و سریعا با اورژانس تماس بگیرید . علائمی مانند : سوزش سینه که به کتف ، بازو و شانه در حال گسترش است و داشتن حالت تهوع و استفراغ و عرق سرد

در زمان مصرف رانیتیدین هیچگاه از الکل استفاده نکنید . در صورتی که بعد از 6 هفته از مصرف رانیتیدین ، علائمی از بهبودی ندارید به دکتر خود اطلاع دهید .

مصرف رانیتیدین در دوران بارداری و حاملگی

رانیتیدین در گروه B  قرار دارد . ولی در هر صورت توصیه می شود قبل از مصرف رانیتیدین دردوران بارداری حتما با پزشک مشورت کنید .

مصرف رانیتیدین در دوران شیردهی

رانیتیدین از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود . در صورت نیاز به مصرف رانیتیدین در دوران شیردهی ، حتما با پزشک مشورت نمایید . توجه : قرص رانیتیدین  ممکن است حاوی فنیل آلانین باشد . در صورتی دچار بیماری فنیل کتونوری هستید قبل از مصرف رانیتیدین با پزشک تماس بگیرید . رانیتیدین بر روی آزمایشات تشخیصی تاثیر میگذارد و باید قبل از هرگونه آزمایش ، مصرف رانیتیدین را به پزشک اطلاع دهید .

در صورت فراموش کردن مصرف یک وعده رانیتیدین چه کنم ؟

در صورتی که یک دوز از داروی خود را فراموش کردید ، به محض یاداوری ، داروی خود را مصرف کنید . در صورتی که به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، دوز فراموش شده را رها کنید .

در صورت مصرف بیش از حد رانیتیدین چه اتفاقی می افتد ؟

در صورتی که به اشتباه ویا به قصد خودکشی با قرص رانیتیدین مقدار زیادی دارو مصرف کرده اید سریعا با اورژانس تماس بگیرید .

عوارض رانیتیدین

این دارو مانند تمام داروهای دیگر ، میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چند عارضه به صورت هم زمان در شما مشاهده شود . در صورتی که با مصرف رانیتیدین هرگونه علائم آلرژی و حساسیت مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعته کنید  .

علائمی مانند : خارش و قرمز شدن چشم ها ، آبریزش بینی ، خشک شدن دهان و گلو ، تورم زبان و لب ، تنگی نفس و سرفه

مصرف رانیتیدین در دوران بارداری و حاملگی

در صورتی که عوارض زیر با مصرف رانیتیدین مشاهده شد و با گذشت زمان بهبود نیافت با پزشک مشورت نمایید:

  •  درد قفسه سینه
  • احساس تنگی نفس و نفس کم آوردن در بالا رفتن پله
  • سرفه با خلط سبز یا زرد
  • خونریزی آسان
  • ضعف شدید
  • افزایش و یا کاهش غیر معمول ضربان قلب
  • تاری شدید دید
  • تهوع و از دست دادن اشتها

عوارض رایج رانیتیدین:

  • سردرد
  • خواب آلودگی
  • بی حوصلگی
  • کاهش شدید میل جنسی
  • ایجاد مشکلات در ارضا شدن
  • حالت تهوع
  • بزرگ شدن سینه ها در مردان
  • اسهال
  • شکم درد

چه داروهایی با رانیتیدین تداخل دارند ؟

در صورتی که تریازولام  مصرف می کنید ، قبل از تجویز رانیتیدین به پزشک خود اطلاع دهید .

نحوه و میزان مصرف رانیتیدین :

مقدار ۱۵۰ میلی گرم قرص رانیتیدین  ۲ بار در روز (صبح و شب) یا ۳۰۰ میلی گرم قرص رانیتیدین موقع خواب برای مدت ۸–۴ هفته مصرف می‌شود. در درمان نشانگان زولینگر-الیسون ۱۵۰ میلی گرم ۳ بار در روز تا حداکثر g/day6 در مقادیر منقسم مصرف می‌شود. تزریقی برای کاهش اسید معده قبل از اعمال جراحی یا زایمان مقدار ۱۵۰–۵۰ میلی گرم ۲–۵/۰ ساعت قبل از القای بیهوشی به صورت عضلانی یا تزریق آهسته وریدی مصرف می‌شود.

توصیه های عمومی در مورد مصرف رانیتیدین :

کشیدن سیگار موجب کاهش اثر این دارو می‌شود. در بیماران سالخورده یا مبتلا به نارسایی کبدی یا کلیوی ممکن است به کاهش مقدار مصرف دارو نیاز باشد. در صورت کهیر پوستی مصرف کردن رانیتیدین را قطع کنید و پزشک را مطلع کنید. بیمارانی که به سایمتیدین عدم تحمل نشان می‌دهند، ممکن است این دارو را نیز تحمل نکنند.

در سیروز کبدی و ناراحتی‌های کلیوی متوسط تا شدید خطر بروز عوارض جانبی به خصوص عوارض عصبی دارو وجود دارد. مصرف این دارو بیش از ۱۲ هفته مداوم توصیه نمی‌شود. این دارو جزو داروهای گروه B در بارداری است.

توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۹/۲6  منتشر شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد .
این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید.
تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com ,
نظرات: 4 مشاهده