سیتریزین (cetirizine) چیست ؟ عوارض + تداخل دارویی

نام تجاری :  Zyrtec

نتیجه تصویری برای سیتریزین

"سیتریزین" ( cetirizine ) چیست ؟

سیتریزین ( cetirizine ) نوعی آنتی هیستامین است که میتواند هیستامین بدن را کاهش دهد . افزایش هیستامین در بدن میتواند باعث ایجاد علائمی مانند عطسه ، خارش چشم ها ، قرمز شدن چشم ها ، آبریزش از چشم ها و بینی و ... شود . با استفاده از cetirizine این علائم بهبود میابد .

سیتریزین ( cetirizine ) مانند سایر داروهای ضدآلرژی و حساسیت ، میتواند باعث خواب آلودگی و کاهش تمرکز شما شود . بعد از مصرف این دارو ، از رانندگی و سایر فعالیت هایی که به تمرکز بالا نیاز دارد خودداری کنید . همچنین مصرف الکل میتواند عوارض جانبی "سیتریزین" ( cetirizine ) را افزایش دهد .

در صورتی که از سایر داروهای آلرژی و یا سرماخوردگی ، قرص های خواب آور ،آرام بخش ها ، شل کننده های عضلات و داروهای افسردگی استفاده میکنید ، قبل از مصرف ( cetirizine ) به پزشک خود اطلاع دهید .

مصرف سیتریزین ( cetirizine ) در دوران بارداری و حاملگی

این دارو در رده B قرار دارد ، در هر صورت قبل از مصرف دارو ، باردار بودن خود را به پزشک اطلاع دهید .

مصرف سیتریزین ( cetirizine ) در دوران شیرهی

این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و حتما قبل از مصرف دارو باید با پزشک مشورت نمایید .

عوارض جانبی  سیتریزین ( cetirizine )

این دارو نیز مانند سایر داروها میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است یک یا چند مورد از این عوارض را تجربه کنید و یا هیچ کدام از عوارض در شما مشاهده نشود.

عوارض جانبی سیتریزین ( cetirizine )

رایج ترین عوارض احتمالی مصرف مصرف سیتریزین ( cetirizine )  عبارتند از :

  • افزایش تعداد ضربان قلب
  • نامنظم شدن ضربان
  • احساس بی حوصلگی شدید
  • بیش فعالی
  • گیجی و مشکلات بینایی و عدم حفظ تعادل
  • کاهش مقدار ادرار
  • خواب آلودگی
  • خشک شدن دهان و گلو
  • حالت تهوع
  • سرفه
  • یبوست

عوارض جانبی سیتریزین ( cetirizine ) به صورت تخصصی به شرح زیر است :

عوارض عمومی : سکته مغزی ، خستگی شدید ، خشکی دهان و گلو ، سردرد ، شکم درد ، بیش فعالی و بی حوصلگی

عوارض بر سیستم عصبی

به صورت شایع (14.3 درصد ) سکته مغزی ، سردرد (14 درصد)، سرگیجه (1 تا 10 درصد) ، کاهش حس چشایی ، پارستزی (حس سوزن سوزن شدن) ، لرزش ، میگرن ، تیک های عصبی ، اختلالات گوارشی ، اختلال حافظه ، دیازژیا، دیسکینزی، دیستونی، انسنکوپ، آمنیزی

 عوارض سیتریزین بر دستگاه گوارشی

خشک شدن دهان و گلو ، حالت تهوع ، استفراغ ، اسهال ، درد شکم ، یبوست ، نفخ ،افزایش بزاق ، پوسیدگی دندان ، هموروئید ، تغییر رنگ زبان ، بزرگ شدن شکم

 عوارض بر دستگاه تنفسی

سرفه ، اختلال در تنفس ، تنگی نفس ،عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ، برونشیت ، افزایش خلط ، سینوزیت

عوارض از لحاظ روانی

سردرگمی ، اختلال حافظه ، کاهش میل جنسی ، اضطراب ، بیش فعالی ، اختلال خواب ، افسردگی ، توهم ، تیک عصبی ، افزایش احتمال خودکشی

سایر عوارض عمومی

کمر درد ، درد قفسه سینه ، آرتریت ، پوکی استخوان ، ضعیف شدن عضلات ، خارش ، عرق کردن زیاد ، آلوپسی ،درماتیت ، خشک شدنوست ، جوش ، اگزما ، کم شدن ادرار ، عفونت ادرار ، بی اختیاری ادرار ، درد پستان در زنان ، خون ریزی زودهنگام قاعدگی ، واژینیت ، تپش قلب ، تاکی کاردی ،نارسایی قلبی ، افزایش فشار خون ، افزایش وزن و چاقی.

در صورتی که مصرف قرص "سیتریزین" را فراموش کردم چه کنم ؟

در صورتی که مصرف یک وعده داروی خود را فراموش کردید ، به محض یاداوری ، قرص خود را مصرف کنید . در صورتی که به زمان مصرف بعدی نزدیک میشوید ، دوز فراموش شده را رها کنید .

در صورت مصرف بیش از حد سیتریزین چه کنم ؟

در صورتی که به اشتباه و یا با هدف خودکشی با سیتریزین ، بیش از حد دارو مصرف کرده اید ، با اورژانس تماس بگیرید

چه داروهایی با سیتریزین تداخل دارند ؟

قبل از تجویز این دارو توسط پزشک ، در صورتی که داروی دیگری مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید . سیتریزین ممکن است با سایر داروهای آنتی هیستامین و یا داروهای سرماخوردگی ، مسکن ، فشارخون ، ضد افسردگی ، ضد اضطراب ، داروهای خواب آور و ... تداخل داشته باشد . تداخل دارویی سیتریزین این دارو می تواند با بسیاری از داروهایی که در حال مصرف کردن هستید تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود. ممکن است با تغییر ساعات مصرف برخی از این داروها بتوان از تداخل دارویی جلوگیری کرد. برای این منظور با پزشکتان مشورت کنید و در زمان تجویز دارو ، مصرف سیتریزین را به پزشک گرازش دهید.

برخی از داروهایی که با سیتریزین تداخل دارند عبارتند از :

  • دیفن هیدرامین ، لوراتادین
  • داروهای ضد تشنج
  • کاربامازپین ، آلپرازولام ، دیازپام ، زولپیدم ، استامینوفن ، داروهای خواب آور
  • داروهای مخدر
  • متادون ، ترامادول و ...
  • آسپرین ، پلاویکس ، وارفارین
  • داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین و آمی تریپتیلین
  • ریتالین ،کلرپرومازین  ،ترازودون
  • و ...
رده بارداری  B
به شیر مادر منتقل می شود ؟ بله
عوارض رایج خواب آلودگی ، بی حوصلگی ، سردرد ، خشکی دهان و گلو ، درد قفسه سینه
با الکل تداخل دارد ؟ بله
داروی مشابه لوراتادین
گروه دارویی آنتی هیستامین
احتیاط می تواند باعث خواب آلودگی و مشکل تمرکز شود .

میزان و دوز مصرف سیتریزین

میزان و دوز مصرف

هر دارویی را باید به میزانی که دکتر تجویز کرده است مصرف کنید . مقادیر موجود در این متن فقط جهت اطلاع رسانی بوده و جایگزین تجویز پزشک نیست .

دوز مصرف در بزرگسالان

5 تا 10 میلی گرم یکبار در روز حداکثر دوز 10 میلی گرم در روز (در افراد بالای 65 سال بهتر است بیش از 5 میلی گرم در روز نباشد )

میزان و دوز مصرف در کودکان

برای درمان آلرژی در کوک معمولا با دوز اولیه 2.5 میلی گرم در روز آغاز شده و در صورت نیاز به 5 میلی گرم به صورت دو وعده 2.5 میلیگرمی سیتریزین در روز افزایش میبابد . pamuh.com

1. قرص ستیریزین هیدروکلراید چیست و چه کاربردی دارد

ماده موثره (که باعث اثربخشی این دارو می شود) ستیریزین هیدروکلراید نام دارد که به خانواده ای از داروها به نام آنتی هیستامین ها تعلق دارد. قرص ستیریزین هیدروکلراید 10 میلی گرمی برای تسکین علائم تب یونجه و سایر شرایط آلرژیک (مانند عطسه، آبریزش یا خارش بینی) یا برای بثورات پوستی (بثورات مزمن گزنه، کهیر ایدیوپاتیک) در بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال استفاده می شود.

2.قبل از مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید

از مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید خودداری کنید اگر به ستیریزین هیدروکلراید یا هر یک از مواد تشکیل دهنده این دارو یا به هیدروکسی زین یا هر مشتقات پیپرازین (مواد فعال نزدیک به سایر داروها) حساسیت دارید. اگر بیماری کلیوی شدید دارید (نارسایی شدید کلیه با کلیرانس کراتینین زیر 10  ). اگر مشکلات کبدی یا کلیوی دارید ، لطفاً از پزشک خود راهنمایی بخواهید.

در صورت لزوم، دوز کمتری مصرف خواهید کرد. دوز جدید توسط پزشک شما تعیین خواهد شد. اگر مشکلات دفع ادرار دارید (مانند مشکلات نخاعی یا مشکلات پروستات یا مثانه) لطفاً از پزشک خود راهنمایی بخواهید. اگر در معرض خطر تشنج هستید، باید از پزشک خود راهنمایی بخواهید. اگر آزمایش آلرژی در پیش دارید ، از پزشک خود بپرسید که آیا باید چند روز قبل از انجام آزمایش، مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید را قطع کنید یا خیر. این دارو ممکن است بر نتایج تست آلرژی شما تأثیر بگذارد.

کودکان و قرص ستیریزین هیدروکلراید

استفاده از این دارو در کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شود تداخل قرص ستیریزین هیدروکلراید اگر داروی دیگری مصرف می کنید، اخیراً مصرف کرده اید یا ممکن است مصرف کنید، لطفاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

تداخل ستیریزین هیدروکلراید با غذا و نوشیدنی و الکل

غذا بر جذب قرص ستیریزین هیدروکلراید تأثیر نمی گذارد. هیچ تداخل بالینی قابل توجهی بین الکل (در سطح خون 0.5 گرم در لیتر مربوط به یک لیوان) و ستیریزین مصرف شده در دوزهای توصیه شده مشاهده نشده است. با این حال، هیچ اطلاعاتی در مورد ایمنی زمانی که دوزهای بالاتر ستیریزین و الکل با هم مصرف می شوند وجود ندارد. بنابراین همانطور که در مورد تمام آنتی هیستامین ها صدق می کند، توصیه می شود از مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید همراه با الکل خودداری کنید.

بارداری و شیردهی

اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید، فکر می کنید ممکن است باردار باشید یا قصد بچه دار شدن دارید، قبل از مصرف این دارو از پزشک خود راهنمایی بخواهید. از مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید در زنان باردار باید اجتناب شود. مصرف تصادفی دارو توسط خانم باردار نباید هیچ گونه اثر مضری بر روی جنین داشته باشد. با این وجود، دارو فقط باید در صورت لزوم و پس از توصیه پزشکی تجویز شود. ستیریزین وارد شیر مادر می شود. بنابراین، در صورت شیردهی، نباید از قرص ستیریزین هیدروکلراید استفاده کنید، مگر اینکه با پزشک مشورت کرده باشید.

رانندگی و استفاده از ماشین آلات

مطالعات بالینی هیچ مدرکی مبنی بر اختلال در توجه، هوشیاری و توانایی های رانندگی پس از مصرف قرص Cetirizine Hydrochloride در دوز توصیه شده ارائه نکرده است. اگر قصد رانندگی، فعالیت های بالقوه خطرناک یا کار با ماشین آلات را دارید، نباید از دوز توصیه شده تجاوز کنید.

قرص ستیریزین هیدروکلراید حاوی لاکتوز است

اگر پزشک به شما گفته است که نسبت به برخی قندها عدم تحمل دارید، قبل از مصرف این قرص ها با پزشک خود تماس بگیرید.

3. نحوه مصرف قرص ستیریزین هیدروکلراید

همیشه این دارو را دقیقاً همانطور که در این بروشور توضیح داده شده است یا همانطور که پزشک یا داروساز به شما گفته است مصرف کنید. اگر مطمئن نیستید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. قرص ها را باید با آب مصرف کنید بزرگسالان، بیماران مسن و کودکان 12 سال به بالا: 1 قرص در روز. کودکان 6 تا 12 سال: نصف قرص دو بار در روز. کودکان زیر 6 سال: توصیه نمی شود.

بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی: بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی متوسط ​​توصیه می شود 5 میلی گرم یک بار در روز مصرف کنند. اگر مشکلات کلیوی شدید (یا مشکلات کبد و کلیه با هم ) دارید، لطفاً با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید که ممکن است دوز را متناسب با آن تنظیم کند. اگر کودک شما از بیماری کلیوی رنج می برد، لطفاً با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید که ممکن است دوز را بر اساس نیاز کودک شما تنظیم کند.

مدت زمان درمان

مدت زمان درمان بستگی به نوع، مدت و دوره شکایات شما دارد. لطفاً از پزشک یا داروساز خود راهنمایی بخواهید.

4. عوارض جانبی احتمالی

مانند همه داروها، این دارو نیز می تواند عوارض جانبی ایجاد کند، اگرچه همه افراد دچار آن نمی شوند. عوارض جانبی زیر بسیار نادر هستند، اما در صورت مشاهده آنها باید مصرف قرص ها را قطع کرده و فوراً با پزشک خود مشورت کنید:

  • واکنش های آلرژیک از جمله واکنش های شدید و آنژیوادم (واکنش آلرژیک جدی که باعث تورم صورت یا گلو می شود)
  • تشنج (تشنج)
  • افکار مربوط به خودکشی
  • این واکنش ها ممکن است بلافاصله پس از اولین مصرف دارو شروع شوند، یا ممکن است بعداً شروع شوند.

عوارض جانبی شایع (ممکن است از هر 10 بیمار 1 نفر را تحت تأثیر قرار دهد)

  • خواب آلودگی، (خواب آلودگی)
  • سرگیجه، سردرد
  • اسهال، حالت تهوع، خشکی دهان
  • خستگی
  • فارنژیت، علائم سرماخوردگی بینی (فقط کودکان).

عوارض جانبی ناشایع (ممکن است از هر 100 بیمار 1 نفر را تحت تأثیر قرار دهد)

  • احساس آشفتگی
  • پارستئیزا (احساس غیر طبیعی پوست)
  • درد شکم
  • خارش (خارش پوست)، راش
  • خستگی شدید، کسالت (احساس ناخوشایند کلی).

عوارض جانبی نادر (ممکن است از هر 1000 بیمار 1 نفر را تحت تأثیر قرار دهد)

  • افسردگی، توهم ، پرخاشگری، گیجی، بی خوابی
  • تاکی کاردی (ضربان قلب خیلی سریع)
  • نتایج غیرطبیعی تست عملکرد کبد
  • کهیر
  • ادم (تورم عمومی به دلیل احتباس آب)

 

توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۹/۱۰  منتشر شده و در تاریخ 400/09/01 بروزرسانی شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد .
این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید.

منابع توصیه شده :

خواندن منابع زیر توصیه می شود : What is cetirizine? Cetirizine HCL مقایسه دو داروی سیتریزین و لورتادین
نظرات: 28 مشاهده