متفورمین نوعی داروی خوراکی برای کنترل قند خون و کنترل دیابت است . metformin همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کنترل دیابت نوع 2 در بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد .متفورمین گاهی همراه با انسولین نیز استفاده می شود ولی از این دارو برای درمان دیابت نوع 1 نمی توان استفاده کرد .

متفورمین - عوارض - تداخل - نحوه مصرف metformin
متفورمین – عوارض – تداخل – نحوه مصرف metformin

در زمان تجویز متفورمین metformin ، در صورتی که هریک از شرایط زیر را دارید به پزشک اطلاع دهید .

  1. اگر بیماری کلیوی دارید
  2. در صورتی که نیاز به هرنوع سی تی اسکن و عکس برداری با اشعه ایکس دارید
  3. اگر سطوح کتون در خون یا ادرار شما بالا است
  4. اگر بیماری قلبی دارید / اگر دچار نارسایی احتقانی قلبی هستید
  5. اگر هرگونه مشکلات کبدی دارید
  6. در صورتی که تحت درمان با انسولین هستید
  7. اگر باردار هستید و یا تصمیم به حاملگی دارید
  8. در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به نوزاد شیر می دهید .
در برخی از افراد بالای 65 سال ، مصرف متفورمین metformin باعث بروز یک بیماری جدی بنام اسیدوز متابولیک می شود . احتمال بروز این مشکل در صورتی که مشکلات کلیوی ، کبدی ، قلبی ، سابقه حمله قلبی ، سکته مغزی داشته باشید بیشتر است . همچنین مصرف الکل در دوره درمان با متفورمین می تواند این خطر را افزایش دهد .

مصرف متفورمین در دوران بارداری

در دوران بارداری و حاملگی ، بسیار مهم است که قند خون مادر تحت کنترل باشد . در ماههای مختلف بارداری ، نیاز بدن شما به مصرف متفورمین تغییر می کند و باید دوز مصرف توسط پزشک تنظیم و مشخص شود .اگر در دوره مصرف متفورمین متوجه بارداری خود شدید ، به پزشک اطلاع دهید .

مصرف متفورمین در دوران شیردهی

مشخص نیست که آیا متفورمین  از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود یا خیر . در صورت مصرف متفورمین  نباید به نوزاد شیر بدهید . در هر صورت طبق نظر پزشک رفتار کنید .

عوارض مصرف متفورمین

متفورمین مانند سایر داروهای می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما مشاهده شود . در زمان مصرف متفورمین  ، در صورتی که هرگونه نشانه ای از آلرژی مشاهده کردید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . نشانه های حساسیت به متفورمین می تواند شامل این موارد باشد : خارش و قرمز شدن چشم ، آبریزش بینی ، زکام ، خشک شدن دهان و زبان و گلو ، تورم زبان و لب ، خارش پوست ، تنگی نفس و …

سایر عوارض جانبی مصرف متفورمین عبارتند از :

  •  درد عضلات / احساس ضعف / خستگی / بی حوصلگی
  • تنگی نفس / مشکل تنفس / کاهش عمق نفس / کم آوردن نفس در بالا رفتن از پله ها و پایین آمدن از شیب تند
  • احساس سرگیجه / سردرد / مشکل در حفظ تعادل / مشکل تعادل در تغییر وضعیت از خوابیده و نشسته به حالت ایستاده
  • درد معده / سوزش سردل / تهوع / استفراغ /
  • کاهش و یا افزایش ضربان قلب / آریتمی قلبی
  • افت قند خون
  • کاهش ادرار / تکرر ادرار / تغییر رنگ ادرار / سوزش در زمان دفع ادرار / کم شدن فشار ادرار / قطع شدن
  • افزایش اشتها / چاقی و افزایش وزن
  • تاری دید / سیاهی رفتن چشم / دیدن هاله نور در اطراف اجسام / مشکل در تشخیص رنگ
  • مشکل خواب / دیدن کابوس های شبانه / حرف زدن در خواب
  • و …
توجه : در دوره مصرف متفورمین  ممکن است پزشک شما ، ویتامین B12  تجویز کند . مصرف این ویتامین دقیقا باید به مقدار تعیین شده توسط پزشک باشد
در صورت فراموش کردن مصرف متفورمین  چه کنم ؟

در صورتی که مصرف یک وعده از متفورمین  را فراموش کرده اید به محض یاداوری ، قرص خود را مصرف کنید . توجه داشته باشید که مصرف متفورمین  با وعده غذایی باشد . اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، دوز فراموش شده را رها کنید .

در صورت مصرف بیش از حد متفورمین  چه کنم ؟

در صورتی که به اشتباه و یا به قصد خودکشی با قرص متفورمین  ، مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید . مسمومیت با متفورمین  می تواند بسیار خطرناک باشد و عوارض جانبی شدیدی در پی دارد . همچنین مصرف بیش از حد متفورمین  می تواند باعث بروز اسیدوز لاکتیک ناشی از مصرف متفورمین شود که شدیدا کشنده است و می تواند باعث مرگ شود . خودکشی نمایشی با متفورمین ، روش مناسبی برای جلب توجه نیست

چه داروهایی با متفورمین تداخل دارند ؟

برخی از داروها می توانند با متفورمین تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شوند . ممکن است با تغییر زمان مصرف این داروها بتوان از تداخل دارویی جلوگیری کرد . برای این کار حتما با پزشک مشورت کنید و در زمان تجویز متفورمین تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک اطلاع دهید .

برخی از داروهایی که با متفورمین تداخل دارند عبارتنداز :

توجه : متفورمین با گریپ فروت و آب گریپ فروت تداخل دارد و می تواند باعث عوارض جانبی ناخواسته بانند افت شدید قند خون شود .

استفاده از قرص متفورمین برای بارداری

آیا متفورمین تاثیری در تخمک گذاری ، بارداری و قاعدگی دارد ؟

میزان اثربخشی متفورمین را بر تخمک گذاری و بارداری در زنان مبتلا به PCOS مقاوم به کلومیفن سیترات مورد بررسی قرار گرفته است . به نظر می رسد که استفاده از متفورمین در بیماران مقاوم به کلومیفن سیترات در القا تخمک گذاری و بارداری موثر باشد ولی وجود عوارض گوارشی بعنوان عامل بازدارنده در مصرف این دارو نیز باید مدنظر قرار گیرد.

تهیه و ترجمه اختصاصی / گروه سلامت / pamuh.com

توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۱۰/۱۸  منتشر شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد .
این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید.

قرص متفورمین برای بارداری,متفورمين و كاهش وزن, قرص متفورمين و تخمك گذاري زمان مصرف متفورمین گلوکوفاژ,متفورمین خارجی,نحوه مصرف متفورمین برای بارداری دوران قاعدگی کسانی که با متفورمین باردار شدند, متفورمین برای درمان تنبلی تخمدان,تاثیر در تخمک گذاری,طریقه مصرف متفورمین,متفورمین قبل از بارداری, متفورمین و دوقلو زایی,