گاباپنتین چیست؟ - تداخل - عوارض جانبی "Gabapentin"
گاباپنتین نوعی داروی ضد صرع است . از این دارو برای تسکین انواع درد ، درمان صرع ، نوروپاتیک (دردعصبی) ناشی از ویروس تبخال و زونا استفاده می شود . همچنین از برخی از انواع این دارو برای درمان سندروم پاهای بیقرار استفاده می شود . این دارو نوعی داوری ضد انعقاد خون محسوب می شود .
گاباپنتین چیست ؟ اطلاعات و توصیه های مهم
در صورتی که به گاباپنتین حساسیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید . اقدام به خودکشی و تفکرات خودکشی در کسانی که گاباپنتین مصرف می کنند بالاست . در صورتی که یکی از نزدیکان شما از این دارو استفاده می کند تغییرات رفتاری و خلق و خوی او را تحت نظر داشته باشید و هرگونه مورد مشکوک را به پزشک گزارش دهید . همیشه تهدید به خودکشی و صحبت درباره خودکشی را در این افراد بسیار جدی بگیرید . توصیه می شود در این باره مطلب : "نشانه های تصمیم به خودکشی و روش های جلوگیری از خودکشی " را مطالعه نمایید . مصرف گاباپنتین را هیچگاه به صورت ناگهانی و خودسرانه قطع نکنید حتی اگر بیماری شما بهبود یافته باشد . قبل از تجویز دارو ، تمام موارد زیر را به پزشک گزارش دهید :
- اگر دچار بیماری کلیوی هستید و یا دیالیز می شوید
- اگر دچار دیابت یا مرض قند هستید
- اگر سابقه افسردگی دارید
- در صورتی که سابقه خودکشی دارید و یا هم اکنون در فکر خودکشی کردن هستید
- در صورتی که دچار بیماری های کبدی هستید
- در صورتی که تشنج دارید (مگر اینکه از داروی گاباپنتین برای درمان تشنج استفاده می کنید)
- اگر دچار بیماری های قلبی و عروقی هستید
- اگر سابقه حمله قلبی دارید
- اگر سابقه سکته مغزی دارید
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد حاملگی دارید
- اگر در دوران شیردهی هستید
مصرف گاباپنتین در دوران بارداری
اثرات این دارو در دوران بارداری بر روی جنین هنوز به صورت کامل مشخص نیست . در صورتی که باردار هستید و یا قصد حاملگی دارید ، قبل از مصرف گاباپنتین با پزشک مشورت کنید . کنترل تشنج در دوران بارداری بسیار مهم است . توصیه میشود در صورتی که دچار تشنج هستید ، از بارداری جلوگیری نمایید ، اگر متوجه بارداری ناخواسته شدید ، قبل از مصرف گاباپنتین حتما با پزشک مشورت نمایید .
مصرف گاباپنتین در دوران شیردهی
این دارو از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شود . قبل از مصرف گاباپنتین در صورتی که در دوران شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید .
در صورت فراموش کردن مصرف گاباپنتین چه کنم ؟
در صورتی که بیش از حد گاباپنتین مصرف کنم چه میشود ؟
توجه : مصرف الکل در دوره مصرف گاباپنتین میتواند عوارض جانبی خطرناکی در پی داشته باشد .
عوارض مصرف گاباپنتین چیست ؟
این دارو مانند سایر داروهای میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچ کدام از این عوارض را مشاهده نکنید و یا چندین مورد به صورت همزمان در شما بروز کند . در صورتی که با مصرف این دارو علائم و نشانه ای از حساسیت و آلرژی به گاباپنتین مشاهده کردید سریعا با اورژانس تماس بگیرید .
علائمی مانند : خارش و قرمز شدن چشم ها ، آبریزش بینی ، خشکی دهان و گلو ، تنگی نفس ، تورم لب و زبان و ... همچنین هرگونه علائمی از بدترشدن بیماری خود را به پزشک گزارش دهید . تغییرات رفتاری ، اضطراب ، ترس ، خواب آلودگی ، احساس افسردگی و نا امیدی ، تفکرات خودکشی و ... را تحت نظر داشته باشید . سایر عوارض جانبی احتمالی مصرف گاباپنتین عبارتند از :
- افزایش حملات تشنج
- ضعف شدید / خستگی / بی حالی / خواب آلودگی
- مشکل در حفظ تعادل / سرگیجه بخصوص در زمان بلند شدن از زمین
- درد معده / سوزش معده و سردل / درد شکم
- در قفسه سینه / تنگی نفس
- گزگز کردن دست و پا / احساس سوزش / سوزن سوزن شدن / مور مور شدن
- حرکت های سریع چشم در خواب
- مشکلات حافظه / فراموش کردن حرف / مشکل در پیدا کردن کلمات و ساختن جمله / کاهش سرعت حرف زدن
- بی قراری / عصبانیت / تمایل به دعوا / آسیب رساندن به دیگران و خود / نترس شدن
- تورم در دست ها و پاها / جمع شدن آب زیر پوستی / چاقی ناگهانی ( غیر چرب )
- مشکلات ادرار / درد در زمان دفع ادرار / کاهش ادرار / تکرر ادرار / سوزش
- کاهش میلی جنسی / بی میلی جنسی / خشک شدن واژن / کاهش ترشحات واژن / مشکل نعوظ / از دست دادن نعوظ در بین رابطه جنسی / سرد مزاجی
- تاری دید / دوبینی / سیاهی رفتن چشم / دیدن هاله نور در اطراف اجسام
گاباپنتین با چه داروهایی تداخل دارد ؟
در زمان تجویز این دارو ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشک اطلاع دهید . همچنین داروهای گیاهی میتواند با این دارو تداخل ایجاد کند . در صورتی که معتاد هستید و یا از داروهای روان گردان استفاده می کنید به پزشک اطلاع دهید گاباپنتین با اکثر دارو های خواب آور و آرامبخش تداخل دارد . همچنین داروهایی مانند : داروهای ضدافسردگی ، داروهای صرع و تشنج ، داروهای شل کننده عضلات ، مسکن ها ، داروهای درمان افسردگی و اضطراب ، سایمتیدین ، مورفین ، متادون ، ترامادول ، ناپروکسن و ...
- آلپرازولام ، سیتالوپرام ، اگزازپام ، دیازپام ، استامینوفن کدئین ، آسپرین ، پلاویکس ، وارفارین
- آمی تریپتیلین ، سرترالین ، فلوکستین
- لوراتادین ، دیفن هیدرامین ، سیتریزین
- و....
به روز رسانی در تاریخ 8 مرداد 97 (منبع این بروز رسانی اینجا) در مورد داروی گاباپنتین و اثرات و عوارض جانبی آن هنوز اطلاعات کامل و دقیقی وجود ندارد.هنوز کاملا مشخص نیست که آیا از این دارو می توان برای درمان اضطراب ، استرس ، افسردگی و یا اختلالات خلقی استفاده کرد.در برخی از گزارشات فقط اشاره شده است که از داروی گاباپنتین می تواند برای تثبیت خلق و خو و درمان برخی از افسردگی ها که به سایر داروها پاسخ نمی دهد استفاده کرد.
اینگونه ادعا شده است که گاباپنتین کمی سریعتر از برخی از داروهای ضد افسردگی تاثیر گذار است و معمولا اولین نتایج از بهبودی در یک هفته اول مصرف این دارو آغاز می شود در حالی که اولیت تاثیرات اکثر داروهای ضد افسردگی ، بین 14 الی 21 روز است .یکی از عوارض جانبی بلند مدت گاباپنتین ، کاهش قدرت جنسی و مشکل در ارضا شدن است که می تواند برای برخی از افراد مشکل ایجاد کند . تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com